“Вісник+К” відкрив для себе… Польщу

Нещодавно на запрошення Спілки журналістів Польщі колектив газети побував у захоплюючій і пізнавальній подорожі. Супроводжував луцьких газетярів наш добрий польський друг і колега Генріх Костельний.

Подорожуючи автобусом, відразу відзначили якість доріг і чистоту вздовж них. Звернули увагу і на відсутність "царських" сіл перед містами.

Завдяки підготовці до проведення Євро-2012, поляки змогли залучити чималі кошти у розвиток інфраструктури, причому цей тягар не поклали на плечі простих мешканців. За фінансової підтримки Євросоюзу триває масштабне будівництво автошляхів, розв'язок, естакад і мостів.

Надзвичайно цінують і вміють берегти поляки свої святині. Тож історична забудова міст від нових віянь архітектури не страждає.

Нам пощастило переночувати у затишному Будинку творчості Спілки журналістів Польщі, який розташований у мальовничому містечку Казімеж Дольний на березі Вісли. Тут зустрічаються польські художники і письменники, мають свої будиночки відомі у країні політики.

Познайомитись з трудовими буднями журналістів ми мали нагоду на прикладі одного з найбільших у країні видань "Жеч Посполіта". Про специфіку роботи півтисячного колективу розповідав відповідальний секретар Томаш Собеський.

Наша подорож була б неповноцінною, якби ми не оглянули місця у Польщі, які тісно пов'язані з Україною, а це левова частка Люблінського воєводства. Нашим провідником по ньому був уродженець Луцька - український професор Католицького університету Володимир Осадчий.

Про тісний зв'язок Люблінщини з Україною свідчить і створений нещодавно у Католицькому університеті міста Центр досліджень Східної Європи "Українікум", який очолює професор Володимир Осадчий.

Але найбільш українським, що відчувається і до сьогодні, є Хелм, зв'язок з яким остаточно розірвали після операції "Вісла". Тут чимало українських святинь. Це місто заснував і керував звідси Галицько-Волинським князівством Данило Галицький. Є припущення, що тут він і похований у найвищій точці міста на православному кладовищі. На цьому ж цвинтарі неподалік покоїться прах першого прем'єр-міністра України (УНР) Пилипа Пилипчука. Його могилу за власний кошт впорядкував Генріх Костельний.

І тепер у Хелмі чимало українців. Тутешні навчальні заклади залюбки приймають молодь з України. У Вищій школі міжнародних відносин та журналістики з-поміж 400 студентів - 164 наші земляки. Як розповідає ректор навчального закладу доктор Михайло Голось, тут ніхто не відчуває утисків.

У їдальні ми почули рідну мову і підсіли за один зі столиків. Жанна Беднарська родом з Турійщини, проте мама дівчини вже кілька років мешкає у Польщі. Вона і порадила доньці вступити до холмської Вищої школи міжнародних відносин і журналістики. Жанна зізнається, що навчання дається легко. Та й вартість нижча, ніж в Україні - 1500 злотих (приблизно 3700 гривень) за півріччя з визнанням диплома у Євросоюзі. Ще у 250 злотих на місяць обходиться гуртожиток. Але левову частку витрат може перекрити стипендія, якщо вчитися добре. До того ж, Жанна та її однолітки запевняють, що хабарів у польських вузах немає. Дівчина зізнається, що із задоволенням залишиться у Польщі, якщо після навчання зможе знайти роботу.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ,

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

 

P.S. Колектив "Вісника+К" щиро дякує за допомогу в організації поїздки Генеральному консулу Республіки Польща Мареку Мартінеку, польському журналісту Генріху Костельному, директору Будинку творчості та відпочинку Спілки журналістів у Польщі Анджею Кочубі, директору Центру досліджень Східної Європи "Українікум" Католицького університету Володимирові Осадчому.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>