За призначенням пенсії – в суд!

Я вдова ліквідатора Чорнобильської катастрофи І категорії, інваліда І групи. Мій чоловік, Левчук Василь Степанович, з 25 жовтня по 25 листопада 1986 року працював (від Локачинської санепідемстанції) у зоні відчуження. Помер від променевої хвороби 24 липня 1998 року. Почувши про підвищення пенсій вдовам чорнобильців, ще 10 січня звернулася у Пенсійний фонд із заявою про перехід на пенсію чоловіка по втраті годувальника сім’ї. Але мені лише зараз повідомили, що вирахувати пенсію від зарплати чоловіка неможливо, а тому я отримуватиму мінімальну. Чому так?

Віра ЛЕВЧУК,

смт Локачі Волинської області

Як повідомила заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Марія Ковалюк, згідно з ч. 4 ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», пенсія у випадку втрати годувальника призначається 50% пенсії по інвалідності померлого годувальника на одного непрацездатного. Відповідно до ч. 1 ст. 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» пенсії можуть призначатися за бажанням громадян із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження у 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством. Для призначення пенсії у розмірі відшкодування фактичних збитків повинна бути надана довідка про заробітну плату за роботу в зоні відчуження, згідно форми, яка затверджена листом Міністерства соціального захисту населення від 1996 року.

Довідка про заробіток за виконання робіт у зоні відчуження, яка видається нині, також видається на підставі підтверджених документів, які було складено тоді, коли проводилися роботи. Пенсійний фонд не може призначати будь-яку пенсію безпідставно, без такої довідки про заробіток, але, якщо йдеться про осіб, які виконували роботи в зоні відчуження, не бере до уваги такі довідки, якщо на підприємстві підтверджуючі документи відсутні.

Питання призначення пенсії або можливого перерахунку, якщо довідку про заробіток за виконання робіт у зоні відчуження особі взяти на підприємстві неможливо, має вирішуватися тільки в судовому порядку, де особа має довести свої вимоги щодо того чи іншого розміру заробітної плати, яку було виплачено понад 20 років тому.

Підготувала Мирослава КОСЬМІНА

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>