Гідну роботу і гідну зарплату в Україні

Тоді наші співвітчизники не будуть їхати за кордон

В Луцькому міському центрі зайнятості відбувся "круглий стіл", в якому взяли участь президент громадської організації "Україна Європа+" Денис Шмаров, директор відділу по роботі з персоналом АТ "СКФ Україна" (публічне) Наталія Старикова, заступник директора бізнес-агентства "Інтер-консул" Павло Кузнецов, директор міського центру зайнятості Едуард Неймарк, начальник відділу організації сприяння працевлаштуванню та надання послуг роботодавцям обласного центру зайнятості Олена Комар, начальник інспекції з контролю за додержанням законодавства про зайнятість населення обласного центру зайнятості Олег Пальчик.

Учасники засідання намагалися знайти відповідь на досить актуальне запитання: що спонукає людину їхати на заробітки за кордон? Водночас говорили про певні особливості використання праці іноземних громадян на Волині.

За інформацією начальника інспекції з контролю за додержанням законодавства про зайнятість Олега Пальчика дозвіл на роботу іноземцям видає Волинський обласний центр зайнятості. Його вже отримали 42 підприємства і в нас працює 69 іноземних громадян з Польщі, Німеччини, Словаччини, Росії, є навіть фахівці з Південно-Африканської Республіки. Найголовніша причина - у нас немає спеціалістів такої кваліфікації, а вони вміють працювати на сучасному обладнанні. Тому працю іноземців використовують на підприємстві "СКФ Україна", ТОВ "Кроноспан УА" та ряді інших. Крім виробництва, ще й у спорті - наприклад, у футбольному клубі "Волинь" 12 громадян з інших країн.

Директор з персоналу АТ "СКФ Україна" (публічне) Наталія Старикова говорили про низький рівень підготовки молодих спеціалістів, які приходять влаштовуватися на їхнє підприємство. Люди з технічною освітою повинні знати, чим відрізняється сталь від чавуну.

Під час засідання "круглого столу" за допомогою зв'язку Skype вдалося поспілкуватися зі співробітником Генерального консульства України в Неаполі (Італія) Олегом Дорошем. Адже найбільше наших громадян працює саме на півдні Італії. Середня зарплата українців - 700 євро. Основна робота - догляд за людьми похилого віку та дітьми.

Хоча італійська служба зайнятості пропонує багато різноманітних програм перекваліфікації, можливість підтвердження вітчизняних дипломів, але більшість українців не використовують цього, тому доводиться виконувати некваліфіковану роботу.

Було підписано угоду про співпрацю між Волинською обласною службою зайнятості та громадською організацією "Україна Європа+".

Найголовніший підсумок цього засідання: щоб наші співвітчизники не їхали працювати за кордон, вони повинні мати гідну роботу і гідну зарплату в Україні.

Кость ГАРБАРЧУК,

Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>