Замість дров – сонячна батарея

Після регулярних газових воєн з Росією та постійного підвищення цін на пальне українцям просто нічого не залишається, як шукати альтернативні джерела енергії. Саме з цією метою у кількох селах Маневицького району місцеві жителі встановили сонячні батареї.

Це спеціальні водонагрівачі-колектори, які працюють без насосів, рідина в них рухається за принципом розширювального бачка: гаряча витісняє холодну.

У 2011-му за фінансової підтримки Європейської комісії розпочато чотирирічний проект під назвою «Розбудова місцевого потенціалу для побутового сонячного опалення та підігріву води і термоізоляції у сільських та віддалених районах Східної Європи та Кавказу», що реалізується в Україні та Грузії.

Цією програмою зацікавився колишній парторг і сільський голова з Великої Осниці, невгамовний винахідник, нині пенсіонер Борис Зарічанський.

– Дізнався про сонячні батареї, адже Європейський Союз на альтернативну енергетику виділяє кошти, – розповідає Борис Андрійович. – Але наші селяни чомусь з недовірою ставляться до таких проектів. Вісьмох людей з Маневицького району безкоштовно возили у жовтні минулого року на навчання в Одесу, німецькі спеціалісти розказували і показували, як виготовити сонячну батарею. У них єдина мета: щоб ми собі зробили і навчили інших своїх односельчан і всіх бажаючих. У наших селах газу немає, дрова і торфобрикети коштують великі гроші. А то – дармова енергія! Нам дали креслення, як правильно зробити сонячний колектор для гарячої води. Показували таку батарею в дії – за півтори години вода у баку нагрівається до 70 градусів. Повернувся додому і взявся до роботи. Це тільки на вигляд дуже проста конструкція. Але клопоту вистачає. Добре, що я давно цікавлюся технікою і все вмію робити власними руками. Я навіть удосконалив цей колектор, адже він працює, як самогонний апарат.

Борис Зарічанський розповідає, що багато людей цікавляться і хочуть встановити у себе таку сонячну батарею. Але коли він починає пояснювати, як її виготовити, то в багатьох ентузіазм пропадає. Ніхто робити не хоче. Аби готового колектора дали, тоді і вони гріли б собі воду.

* * *

Долучитися до цього проекту волинянам допомагає міська молодіжна громадська організація «Екоклуб» з Рівного. Хочеться вірити, що ця ідея зацікавить наших співвітчизників – і незабаром у поліських селах можна буде побачити сонячні батареї, які зроблять комфортнішим життя людей.

Кость ГАРБАРЧУК,

Волинська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>