У ліс – із гаманцем

Тридцять копійок за малину, п'ятдесят за ліщину і опеньки - за зібрані гриби та ягоди тепер доведеться платити. Рішення з встановлення спеціальних ставок за використання лісових ресурсів місцевого значення прийняла Житомирська обласна рада. Щоправда, гроші братимуть лише з тих, хто заготовляє дари лісу на продаж. Для власного споживання вітаміни можна збирати безкоштовно

Деревна зелень, кора, луб, пні, сіно, очерет та новорічні ялинки - за це також доведеться платити заготувачам.

- Дане рішення стосується лише фізичних та юридичних осіб, які здійснюють заготівлю у великих розмірах для досягнення комерційних цілей. Натомість для власних потреб громадяни можуть збирати, ягоди та гриби безоплатно, - каже головний лісничий обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Хоптинець.

Плата від збору надходитиме у місцеві бюджети. Вперше збір запровадили ще в 2005 році. Тоді його встановлювала облдержадміністрація. У минулому році його скасували, бо відповідно до нового Податкового кодексу рішення про встановлення збору має приймати обласна рада.

Порівняно із минулими, ставки збору дещо зросли. Це пов'язано із інфляцією у 11%. Наприклад, якщо за попередніми ставками за кілограм березового соку потрібно було заплатити п'ять копійок, то тепер десять.

Отож, кілограм сировини коштуватиме:

10 копійок - березовий сік

45 копійок - суниці, чорниці, журавлина, обліпиха і брусниця

30 копійок - малина, калина

15 копійок - ожина

10 копійок - горобина

55 копійок - білі гриби

50 копійок - опеньки, лисички

50 копійок - лісові горіхи (ліщина)

50 копійок - волоські горіхи

За матеріалами сайту 20minut.ua

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>