У московському кіно знімалися і прості закарпатці, і справжні цигани

Перебуваючи на Закарпатті, дізналися, що у місті Виноградів знімався відомий фільм про кохання циган "Табір іде в небо". Ця кінокартина була лідером радянського прокату 1976 року. Разом з московськими акторами у мальовничих Карпатах знялося і чимало місцевих жителів.

У 1974-75 роках у Виноградові тільки й було мови про кіно. А місто це обрали не випадково - природа Закарпаття подібна до Молдавії, де паралельно проводилися зйомки.

У численних інтерв'ю московські актори пригадували, що в один прекрасний день циганська масовка розбіглась: кому хочеться пектися на сонці за три рублі в день? Режисеру Лотяну порадили їхати в Ужгород до їхнього барона. Почувши прохання, пообіцяв допомогти. За кілька днів на знімальний майданчик прийшли роми - доглянуті і гарно одягнуті. А коли касир попросив їх вишикуватися у чергу, щоб отримати гроші, вони довго сміялися: "Та ми ще тобі заплатимо, тільки щоб нас знімали!"

Група "Мосфільму" заздалегідь підібрала не тільки місця, а й людей для масовок. Так, майже випадково до фільму потрапив і теперішній почесний житель Виноградова Йосип Гаснюк.

- Мене знайшли на автозаправці, - розповідає нам чоловік. - Тоді бензин було важко дістати, тож черги на заправках стояли чималі. Так-от, сиджу у своїй машині, а поруч став якийсь дивний чоловік і прискіпливо мене оглядає. Я насторожився, зніяковів: "Що вам треба?" А це, виявляється, був режисер Еміль Лотяну. Він і запропонував знятися у його фільмі. Зіграв я у двох ролях: офіцера (на початку фільму, де танцюють військові) і гостя циганського барона. Пам'ятаю, вчив акторів співати угорську народну пісню "Яблуко під деревом". Тоді за свою роботу отримав сім рублів.

Знявся у масовці і батько жительки села Велика Копаня Виноградівського району Оксани Сергеєвої. Він тоді працював сторожем, тож копійка не зайва була. Пані Оксана зйомок не пам'ятає, бо була ще маленькою, і тим паче вони проходили здебільшого у Виноградові, але дещо пригадує з татової розповіді:

- Відомих акторів було багато, наїхало і циган. Пожежні машини поливали артистів водою - це означало, що йде дощ…

Згодом, коли привезли у Виноградів готовий фільм, і місцеві актори з масовки, і цигани прийшли на перегляд. Усі були задоволені, коли бачили свої імена у титрах, коли впізнавали себе у кадрі - кожну появу у кіно із захопленням голосно обговорювали.

Олена ПАВЛЮК,

Закарпатська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>