За «Вітіною тисячею» черги менші, ніж за «Юлиною»

Чотири роки тому українці з третьої години ранку займали черги під відділеннями Ощадбанку, щоб отримати славнозвісну "Юлину тисячу", тобто хоч якусь компенсацію за вклади Ощадбанку СРСР. Нині людей чекає вже "Вітіна тисяча", виплата якої почнеться з першого червня. Проте, щоб її отримати, доведеться добряче находитися.

- З новин я дізнався, що для того, щоб отримати свої гроші, потрібно підтвердити паспортні дані, - каже колишній голова Луцького міськвиконкому 82-річний Костянтин Литвиненко. - Додзвонитися "гарячу лінію" вдалося аж на третій день. Призначили день та годину, коли прийти у відділення "Ощадбанку". Через проблеми зі здоров'ям мені не вийшло у встановлений час бути там. Паспорт та гору ксерокопій дав знайомій, і вона принесла папірець, за яким маю нарешті у встановлений день отримати Національну картку. Така недолуга система завдає багато мороки.

- Раніше, можливо, були проблеми із додзвоном на "гарячу лінію", але зараз їх нема, бо відкрита багатоканальна телефонна лінія, - переконує Михайло Николишин, заступник начальника Волинської філії ВАТ "Ощадбанк".

Щоб побачити на власні очі, як відбувається ота актуалізація, прямую до центрального офісу Волинської філії ВАТ "Ощадбанк". Біля двох віконечок каси - з десяток людей. Нема штовханини та криків, які були у 2008 році.

- Треба трохи постояти, поки звірять дані. Але це невелика проблема, - спокійно говорить Надія Петрук, яка прийшла за дорученням тітки.

Актуалізація за віковими категоріями здійснюється саме для того, щоб уникнути черг та непорозумінь. Для тих, кому 80 років і більше, вона закінчилася 20 квітня. Як повідомив Михайло Николишин, у Волинській області пройшло актуалізацію 1995 таких громадян. На черзі 70-79-літні. Вони мають підтвердити свої дані з 21 квітня до 20 травня. 60-69-річні - з 21 травня до 20 червня; 50-59-літні - з 21 червня по 20 липня. А громадяни до 50 років - з 21 липня. Найперше вкладникам необхідно заповнити спеціальну форму-заявку, що розміщена на офіційному сайті Ощадбанку в розділі "Інформація для вкладників Сбербанку колишнього СРСР". Або ж зателефонувати за номером "гарячої лінії": 044-364-021-21. До речі, платно за тарифами Укртелекому. Інший номер зі стаціонарних телефонів безкоштовний: 0-800-212-000. Там повідомлять дату, час та відділення, куди потрібно прийти для актуалізації з такими документами: паспортом громадянина України та ксерокопіями першої й другої його сторінок та місця прописки, відміткою про право здійснювати платежі без ідентифікаційного номера (за наявності); довідкою про присвоєння ідентифікаційного номера та її ксерокопією, ощадними книжками.

Із середини квітня інформацію про актуалізацію можна отримати за допомогою SMS-повідомлення. На короткий номер 8052 (безкоштовно з мобільних телефонів українських операторів) варто відправити повідомлення, у якому слід вказати цифрове значення номера паспорта вкладника (без серії) та дату народження. Це має виглядати так: 999999_01.01.1900, де "999999" - номер паспорта, "_" - нижній пробіл, а "01.01.1900" - дата народження. Через деякий час ви отримаєте відповідь із датою та годиною, коли треба прийти в Ощадбанк з документами для актуалізації. Лише тоді вкладнику дають папірець зі встановленим днем, коли видадуть Національну картку.

Але тут є один неприємний сюрприз: отримати цю картку можна лише у тому відділенні Ощадбанку, де ви за Радянського Союзу відкривали рахунок. Тобто, якщо колись бабуся жила на Житомирщині і там зберігались її заощадження, а зараз мешкає у Луцьку, то треба поїхати знову туди або відрядити довірену особу.

Якщо нарешті матимете Національну картку, то з червня нею можна здійснити безготівковий розрахунок, купуючи зі знижками товари, оплачуючи послуги, або просто зняти гроші з будь-якого банкомата Ощадбанку. Принаймні, так обіцяють чиновники.

Руслана ТАТАРИН,

Волинська область

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>