Грандіозна подія в Україні станеться у 2017 році

Прогнозує відомий письменник Юрій Андрухович

Нещодавно в Луцьку з презентацією своєї нової книги "Лексикон інтимних міст" побував український письменник Юрій Андрухович. Зустріч відбулася за підтримки обласної громадської організації "Батьківщина молода".

Солідний і майстерно оформлений фоліант видано під егідою Міжнародного поетичного фестивалю "Меridian Czernowitz".

На зустрічі прозвучало прохання спрогнозувати подальший розвиток подій в Україні.

- Мої забобони пов'язані з літочисленням та цифрами. Дуже добре запам'ятовую дати. Не знаю, для чого це потрібно, але так працює моя пам'ять. Якась неординарна подія може статися у 2017-му. Після 2004-го у мене вималювався 13-річний цикл для України, для її історії та життя. Незалежність проголошена у 1991-му, революція у 2004-му, тому наступна якась грандіозна та водночас приємна подія станеться через п'ять років, - каже письменник.

Відповідаючи на запитання, чи варто письменникам іти в політику, як це ми бачимо на прикладі Яворівського та Павличка, Юрій Андрухович зазначив:

- Мені здається, письменник не повинен втрачати потенціалу своєї особистої незалежності. І Ліна Костенко на сьогодні значно більший авторитет у нашому суспільстві, ніж Яворівський. Вона ніколи не була в парламенті, ніколи не належала до жодної з партій, - зазначив Юрій Андрухович.

Свій тур містами України та спілкування з читачами письменник вважає надзвичайно цінним досвідом. Це може стати новим стимулом до творчості. Хоча настають моменти, коли він відчуває: потрібно на кілька місяців зникнути і працювати.

- Я є членом-кореспондентом Німецької академії мови і поетики. Ця поважна інституція об'єднує письменників, літературних критиків, мовознавців. Вони запросили виступити мене, Оксану Забужко і Юрка Прохаська. Кожен з нас має виголосити 15-хвилинну доповідь "Свобода слова в Україні". Наша країна стала темою обговорення. Це поганий знак. Очевидно, сьогоднішня влада ситуації не розуміє, - констатував Юрій Андрухович.

Письменник називає "Лексикон інтимних міст" своєю найкращою книгою. Зазначив, що живе в Івано-Франківську і нікуди за кордон виїжджати не збирається.

Кость ГАРБАРЧУК,

м. Луцьк

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>