У 79 літ їздить з пластунами у Карпати

У квітні минає 100 років з часу заснування української скаутської організації "Пласт" (до речі, назву запропонував поет Іван Франко). Найвідомішими пластунами були голова Проводу ОУН Степан Бандера та Головний командир УПА Роман Шухевич.

І радянська влада, і польська забороняли діяльність цієї молодіжної патріотичної організації. І лише у кінці 1980-х в Україні вона нарешті відродилася й сьогодні нараховує понад 10 тисяч членів.

Серед найстарших пластунів - Павло Васьків з Володимира-Волинського, колишній викладач місцевого педучилища. Він один з перших відроджував організацію на Волині, до 2000 року був головою Волинської пластової округи. Що цікаво, ні поважний вік (а йому минуло небагато-немало - 79 літ), ні сімейні обов'язки не заважають дідусеві разом з юнацтвом їздити на таборування.

- Сам я родом з Тернопільщини, з Бережан. Поблизу є гора, на якій у 1916 році проходив Брусиловський прорив і була велика битва, в якій полягло 65 тисяч вояків-австріяків і руських - там вони й поховані. На ту гору зі Львова приїздили пластуни і таборували, ходили щонеділі до церкви, - пригадує Павло Іванович. - Тому я змалку знав, що таке "Пласт". Коли у 1992-му організація отримала статус зареєстрованої, я у Тернополі побачив на будинку емблему і зайшов у їхню пластову домівку. Мені дали літературу, свою газету, які я привіз на Волинь. Згодом відкрив у Володимирі станицю, тримав контакт зі Львовом, бо то був центр "Пласту", з Луцьком. Як я зачинав, йшло дуже тяжко, але з часом у нас стало багато пластунів, бо я працював у педучилищі, залучав не тільки студентів, а й знайомих. Старався притулити своїх до львівських, франківських, бо там пластова ідея не є як забава, то є тяжка наполеглива праця кожного над собою. Ми часто їздили в Карпати, де таборували два тижні. Побували на Світязі, на Прип'яті, в Болехові, Рогатині на Івано-Франківщині, в Розлучі та Крехові, що на Львівщині. Поїздки оплачують батьки дітей.

- Ваша сім'я не забороняє таку громадську роботу?

- Ні, а чого боронити? - дивується пан Павло. - Дочка каже: "Якби тата прив'язати до стола, то він пішов би зі столом". Мене дружина розуміє, у нас порядок. Я не п'ю, не курю, сімейні обов'язки виконую. А "Пласт" - то є добра річ, бо діти виховуються патріотами України. Пригадую, коли ми святкували 95-річчя організації, приїздили з Австралії пластуни, освячував колишній Предстоятель Української греко-католицької церкви Любомир Гузар.

- А на святкування 100-ліття збираєтеся?

- Аякже! Цього літа, коли школярі будуть на канікулах, відбудеться святкування ювілею, хочеться побачити інших, знову відчути цей патріотичний дух…

Олена ПАВЛЮК,

Волинська область

Фото автора

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>