Бабця не розлучається з улюбленою гармошкою

У сільських жінок є чимало захоплень. Найчастіше - вишивання, в'язання, гаптування. Хтось вдалий до випічки, хтось з квітами порпається. А от Ганна Круглик із села Стрільськ Сарненського району не уявляє себе без гармошки.

- Ще дитиною почула, як вона грає, і як пасла гуси на болотах. Вже тоді думала: де і як ту гармошку роздобути? Сім'я велика, нас семеро дітей у хаті, біднота. Батькові сказала якось, але де там. Тоді братові Митьові, він у нас один був: "Треба купити гармошку". Ми з ним ходили по селах і збирали паклю з льону. Наносили її мішками, здали, і так наторгували 4 рублі на ті гроші. То десь у 50-х роках було (зараз Ганні Круглик 68 років - авт.). Гармошка нам не вийшла, а "балабайка". Митя щось на ній бренькав, а мені до неї не лежала душа. Тоді давай знов збирати гроші на гармошку. І таки купили дешеву, за 12 рублів. Сяду у передній хаті (було дві кімнати і так називали першу) перед дзеркалом і вчуся грати. Все на слух брала. А коли батько, брат, сестра на канавах робили (осушування боліт - авт.), ми розбагатіли трохи. Вони і в Березно, і в Дубровицю їздили. Десь у тій стороні в магазині побачили гармошечку таку невелику і купили. Яка я рада була, коли її привезли! Брат поїхав на цілину і забрав із собою. А то якось іду селом і чую, в одній хаті гармошка виграє, я туди, а то Колік так. "Де ти її взяв?" - одразу питаю, а він каже, що в магазин привезли пару. "Ой, іди мені купи", - попросила, бо мені незручно було. Ота гармошка в мене до цього часу.

- Що найбільше вам подобається грати?

- Люблю грати "коровайніци", краков'як, гопак, а ще "Сємьон, Сємьон" і "Яблучко" - колись ці пісні співали. А як полєчку заграю на весіллі, то усі танцюють. Друга жінка грає на бубні, і нас на весілля, коли коровай ділять, просять. Тоді усі естраду кидають і йдуть послухати.

Прошу цю веселу жіночку хоч щось нагадати з тих весільних пісень.

- "Коровайніци-телепайніци, наварила кулешу та до Бога понесу...", "Ой, ходім Ганно, дай воли даймо, поженімо до води пополуднаймо. Там вода, там їда, там дівчина молода...", "Забирайте скрині да перини, матеру кидайте на голом горохвинні...". У нас і тепер на весіллях такі пісні співають.

Ганна Круглик працювала у будівельній бригаді, санітаркою в лікарні. Їздила, як каже, "на вербовку". А гармошка - то так, для душі. Коли кликали на концерти у місцевий клуб чи у сусідні села, теж не відмовлялася. Минулого року запросили аж до Львова на святкування Дня Незалежності. Молодь не відходила від поліських музик, які вигравали на гармошці й бубні, а колектив жінок співав старі весільні пісні.

Зараз Ганна Андріївна живе із сином, невісткою, має двох онуків.

- Ви знаєте, мені Бог дав дуже добру невістку. Ми вже стільки живемо разом, ніколи не спорили. Мо' коли щось і хочу сказати, а вона засміється і де вже там... І з грошима усе разом рішаємо. Внучка закінчила інститут, тепер вийшла заміж, внук ще вчиться на механіка. Хочу їм помогти. Разом збираємо гроші, совєтуємся завжди, що маємо купити. Хоч тут мені повезло, - щиро зізнається стрільська гармоністка.

Ольга ЖАРЧИНСЬКА,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>