Училася малювати разом з донькою

У приміщенні арт-клубу, що в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк», відбулася презентація полотен художниці з обласного центру Оксани Перепечі. Виставку відкрив директор заповідника Тарас Рабан, який привітав дебютантку зі знаменною у житті подією.

Найпримітнішим є те, що Оксана Йосипівна, будучи в старшому віці, несподівано відкрила в собі дар живописця. Правда, жінка давно захоплюється художніми ремеслами – вишивкою, лозоплетінням, макраме. Її будинок – це своєрідна картинна галерея, яку часто відвідують друзі, колеги, знайомі.

Років із п’ять тому Оксана Йосипівна повела донечку Софійку на навчання до відомої волинської художниці Зені Рубан. Мама уважно спостерігала за тим, як дівчина «чаклує» над палітрою, змішуючи фарби, кладе на полотно мазки.

Якось матері не дуже сподобалося, як юне обдарування малює, і вона висловила зауваження при вчительці-художниці. Пані Рубан сказала тоді: «Що, не подобається? Тоді бери пензля і сама малюй…» Згодом Оксана сіла біля полотна. Нелегкими були перші кроки. Бракувало професійних навичок, розуміння, як побудувати композицію. Зеня побачила, що в Оксани є дар Божий, і почала давати їй необхідні поради. Пізніше Рубан скаже: «Я була вражена. В Оксанці пробудився талант живописця. Він дрімав у ній багато літ».

За останні чотири роки плідної праці жінка написала понад 150 картин. Їх охоче купують лучани, і навіть в приватних колекціонерів Італії, Росії, Польщі, Ізраїлю, Німеччини є її роботи.

До творчості Пані Оксану надихають квіти, що ростуть біля котеджу, розкішна природа, зелений луг із різнотрав’ям. Удостоїлася Оксанчиного пензля і улюблениця сім’ї лошиця Сантана.

Завдяки розумінню чоловіка Віктора та його турботі бажання малювати не зникає. Тепер в одній оселі творять дві близькі людини – мати й донька. Віриться, що незабаром вони напишуть нові чудові натюрморти, пейзажі, а натхнення й енергія цих полотен принесуть людям радість.

Леонід ЛАГАНОВСЬКИЙ,

м. Луцьк

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>