Найвідоміші жінки України

Іноземці здавна захоплювалися красою та чарівністю українок. Пошукова система Інтернету за кількістю згадувань визначила рейтинг популярності тієї чи іншої особи.

10 місце у рейтингу найвідоміших жінок України посідає Соломія Крушельницька (1872 - 1952). Це найвидатніша оперна співачка світу, з якою побувати на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Федір Шаляпін…

Дев'яте місце займає Анна Ярославна - королева Франції, донька київського князя Ярослава Мудрого. Коли дівчині виповнилося 22 роки, французький король Генріх І попросив її руки. Після смерті Генріха І вона зберігала титул королеви і керувала країною від імені неповнолітнього сина Філіпа.

Восьму сходинку займає знову ж таки зірка світової опери - харків'янка Євгенія Мірошниченко (1931 - 2009). Закінчивши Київську консерваторію, стажувалася у міланському театрі "Ла Скала" і 40 років була незмінною солісткою Київського театру опери та балету.

На сьомому місці художниця Катерина Білокур (1900 - 1961) з бідної селянської родини в Полтавській губернії (тепер - Київська область). Техніку живопису опановувала самотужки, бо навіть семирічку не закінчила. У 1954-му її картини було виставлено в Парижі, після чого вона стала всесвітньо відомою художницею.

6 місце - Либідь. Сестра засновників Києва Кия, Щека та Хорива, за легендою, була красунею. З усіх країн приїжджали просити її руки лицарі та королевичі, але вона відмовляла усім. Згідно з іншою легендою, Либідь побралася з готським королем.

П'яте і четверте місця - за двома великими поетесами минулого і сучасного, представляти яких просто немає потреби. Це Леся Українка та Ліна Костенко!

Третє місце посідає дівчина з Рогатина Настя Лісовська, яка у 15 років потрапила до Туреччини полонянкою, опинилася при дворі султана. Сулейман заради кохання до Роксолани видав заміж усіх своїх жінок, а сам залишився лише з нею.

Друге місце - княгиня Ольга, вродлива, енергійна, жорстока і хитра правителька з гострим розумом. Її чоловік, князь Ігор, а згодом і син Святослав часто бували в походах, тому державні справи вирішувала Ольга.

А перше місце, за кількістю згадувань в Інтернеті, належить відомій всім "жінці з косою" - Юлії Тимошенко. Розповідати про нашу сучасницю не будемо, адже її знають, напевно, й малюки у дитячих садочках.

Мирослава КОСЬМІНА

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>