Позичають пенсіонерам гроші під… 2800% річних

Є така дуже промовиста приказка у росіян: «Голь на выдумки хитра». От і намагаються вони її наслідувати. Нещодавно всі російські газети, телебачення та Інтернет просто «розірвала» новина про те, що через «Пошту Росії» стали видавати пенсіонерам кредити під величезні відсотки. Хоча величезні – це м’яко сказано. Там, вибачте, калькулятор ламається, поки підрахує ту кількість нулів при розрахунку суми кредиту, взятого, скажімо, на рік.

Система позики грошей через пошту дуже проста і активно розрекламована – насамперед для нещасних, фінансово-неграмотних пен-сіонерів. Наприклад, не вистачає грошенят якійсь старенькій Варварі із Тули на зубний протез – вона йде на пошту і позичає 3000 рублів на тиждень. Через сім днів вона повинна віддати вже… 4599 рублів, через 15 днів – 4799, а через 30 – 4999 рублів. І плюс 3-4% «Пошті Росії» за посередництво. Тобто гроші пенсіонерам позичають під астрономічні 53,3% в тиждень! А от річні відсотки такого кредиту вміщують у собі аж чотири цифри – 2800%! Коли ро-сіяни дорахувалися і охрестили себе ж «країною дурнів», а журналісти зашуміли, «Пошта Росії» скромно повідомила, що вона «ні при чому, виступає лише посередником», і перевела стрілки на компанію, яка співпрацює із нею – «Міні-займ експрес». Виявилося, що нею володіє один небідний та дуже підприємливий пан-продюсер, який поспішив назвати свій проект «соціальною допомогою».

Нічогенька собі «допомога»! Та всесвітньо відомі бандитські бізнесові імперії Аль Капоне та японська мафія «Якудза» обкладають своїх позичальників набагато меншими відсотками. А потім ще й мають головний біль – бігати з прасками та паяльниками, вибиваючи гроші зі злісних боржників. А от із поверненням займу у російського засновника цієї «чудо-фірми» проблем не буде. Бо та ж бабуся із Тули може сміливо класти на полицю свій зубний протез, адже не отримає пенсії доти, доки з неї не вирахують всі позичені гроші із тими шаленими відсотками.

Поки що в Україні до такого «полювання на стареньких» не додумалися. Дуже сподіваємося, що Бог відведе нас від цього лиха. Але, на всяк випадок, пам’ятаймо: «якщо попереджений – значить, озброєний»…

Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>