Переїхав з міста у село і вирощує сто сортів дерев

Садівництво стало сімейною справою качинського підприємця

 Ще десятиліття тому Володимир Романюк із Качина Камінь-Каширського району і гадки не мав, що повернеться в село, де виріс. Бо жив у Ковелі, працював на меблевому підприємстві,та потрапив під скорочення. Доля змусила рятуватися від безробіття садівництвом. Після скорочення їздив на роботу в Польщу. Там мав друзів, які й передали навички садівництва. Підприємець за чотири роки засадив яблунями, персиками, абрикосами, вишнями, ягідниками і деревами для ландшафтного дизайну всю батьківську присадибну ділянку – майже гектар поля.

– Нас у батьків було аж дев’ятеро. Четверо братів і сестер виїхали в США, інші роз’їхалися по Україні. А я один повернувся в Качин – на батьківське обійстя, – розповідає Володимир Федорович про своє господарювання. – Вже давно немає на подвір’ї мого першого дерева – калини, яку я посадив у 12 літ біля криниці. Та й садків у Качині хороших немає. Мабуть, тому, що проживають тут в основному пенсіонери і їм не до цього. Спочатку до нас люди придивлялися, а згодом почали купувати саджанці. Їх ми вивозимо на ринки, приїжджають покупці і додому. Правда, вони ще й телефонують, консультуються, як доглядати за деревом чи кущем.

– Адже часто саме через неправильний догляд рослина гине, – додає дружина Володимира – Валентина. – Наприклад, дехто купить саджанець, відразу при посадці коріння встелить гноєм. А цього робити не можна – «згорить»… Чоловіка я дуже підтримую, бо бачу, що він живе справою, яку робить. А скільки йому довелося розчистити землі від бур’янів, щоб все довести до ладу. Знаєте, то дуже клопітка справа, бо спочатку треба виростити дички, згодом прищепити до них пагони. А троянду взагалі спочатку висіяти, пересадити в поле, доглядати – і лишень потім вона порадує тебе квіткою…

…Під товщею снігу на полі у Володимира росте до 50 сортів троянд. Має подружжя Романюків і до 20 сортів яблунь. В основному морозостійких, карликових, які плодоносять вже на другий-третій рік. Є персики та абрикоси, вишні і сливи – всього до 40 найменувань фруктових дерев. Серед ягідників – малина, порічки, смородина, аґрус. Займаються качинські підприємці й розведенням ландшафтних дерев – ялинок, туй, різноманітних верб та кущиків.

– У нас широкий асортимент, бо на одних яблунях не виживеш, – каже Володимир.

– А чи потрібно садки скроплювати від шкідників?

– Обов’язково. Найпоширеніші – тля, розводиться і чорна мурашка, дошкуляють грибкові захворювання. Бо низько грунтові води. Треба ранньою весною хоча б двічі обробляти дерева. Препарати продаються у спеціалізованих магазинах.

До Володимира Федоровича приїздив у гості і друг з Польщі. Саме він навчив азам садівництва качинського підприємця.

– Знаєте, поляки ладні інвестувати кошти в Україну, але дуже насторожено ставляться до нашої країни. Не тільки бояться тут жити, але і працювати. Я два роки друга вмовляв, щоб приїхав до мене і подивився, як я господарюю, – зауважує пан Володимир.

А в роботі він покладається лишень на власні сили. Ні в позики, ні в різноманітні проекти не вірить. Зізнається, що із того, що запланував у садівництві, виконав тільки на 20 відсотків. На літо хоче зробити автоматичний полив дерев, бо поки що подружжя це робить вручну.

Марія ДУБУК,

Волинська область

 

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>