Сільська футбольна команда з Топільного – друга в Україні

Футбольні пристрасті, яким можуть позаздрити й деякі обласні центри, вирують у селі Топільне Рожищенського району. Міцний футбольний дух поселився у Топільному ще у 50-х роках минулого сторіччя, коли була заснована команда. Але існувала вона не постійно: то занепадала, то відновлювалась. Нині Топільне – єдине в області село, де при місцевому господарстві передбачена половина окладу для спортивного інструктора. Цю посаду займає теперішній капітан ФК «Топільне» і вчитель фізкультури у місцевій школі Василь Присяжнюк.

Нині колектив ФК «Топільне» складається з тридцяти футболістів. Лише наставника не мають, тренерською роботою займаються найбільш досвідчені гравці.

Домашньою ареною ФК «Топільне» є шкільний стадіон. За полем спортсмени доглядають самі. Орендують десятитонний коток для вирівнювання поля, підсівають і підживлюють траву, придбали недешеву газонокосарку.

Коли в Топільному футбол, матчі супроводжує духова музика: команда замовляє оркестр з районного Будинку культури.

– В селі варто лише чутку пустити, що нам не вистачає фінансів, щоб поїхати на якийсь турнір. У нас у вівторок і четвер тренування, тож ще до початку люди приходять і приносять гроші, хто скільки може, – розповідає учасник команди Сергій Мартинюк.

Поки що найбільш вдалим для команди за всю історію футболу у Топільному став 2011 рік. Колектив поставив перед собою завдання виграти чемпіонат і кубок області, чого в кінцевому результаті й досяг. По тому головний суддя змагань Анатолій Савчук запропонував ФК «Топільне» представити Волинь на чемпіонаті України серед сільських футбольних команд. Фінальний турнір проходив у Пирятині Полтавської області.

Перед поїздкою на змагання команда посилено тренувалася.

Коли від’їжджали на змагання, у Топільному якраз було храмове свято. Настоятель отець Віталій благословив футболістів на перемогу.

– Отець Віталій нас дуже підтримував і на Полтавщині. Телефонував кожного дня і запитував, о котрій годині будемо грати. Під час матчів закривався у храмі й молився за нас, – пригадує футболіст Юрій Бенищук.

Із жеребкуванням ФК «Топільне» пощастило. Суперниками були представники Кіровоградщини, Полтавщини і Рівненщини. У групі волиняни посіли перше місце, здобувши три перемоги, й, за регламентом змагань, автоматично потрапили до фіналу. У заключному матчі за звання чемпіонів волиняни зійшлися з «Колосом» із Нікополя Дніпропетровської області. Фактично це напівпрофесійна команда (колись нікопольці виступали у першій українській лізі), її гравці отримують заробітну плату. Проте у волинян був свій козир – команду полюбили в Пирятині, та й учасники турніру не роз’їхалися, а залишилися, щоб повболівати за наших земляків. Та все ж суперник виявився сильнішим й переміг волинян з рахунком 5:2. ФК «Топільне», окрім срібних нагород, отримав ще й приз глядацьких симпатій, а волинянин Родіон Воробей визнаний найкращим захисником змагань.

До речі, команда з Нікополя за перемогу в чемпіонаті України серед сільських команд отримала 160 тисяч гривень преміальних. Та для аматорів з Топільного матеріальні вигоди не головне.

– Коли ФСТ «Колос» дає нам відрядні, ми розписуємося у відомості й збираємо їх докупи, щоб потім придбати необхідний інвентар, – розповідає Сергій Мартинюк.

Надія ВІТРУК,

Волинська область

Фото Сергія КРАЙВАНОВИЧА та з архіву ФК «Топільне»

ФК «Топільне» у повному складі

Старожили команди з призами

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>