Українське кіно повертається

На екрани вийшов вражаючий фільм "ТойХтоПройшовКрізьВогонь"

 

У Луцьку в кінокомплексі "Адреналін" відбулася прем'єра першого повнометражного вітчизняного фільму "ТойХтоПройшовКрізьВогонь" знаного українського режисера Михайла Іллєнка.

Фільм представив прес-секретар продюсерського центру Дмитро Іванов. На показ до Луцька приїхали продюсер Андрій Суярко та виконавець однієї з ролей, актор Олег Примогенов. Надзвичайно важливо, що стрічку знято українською знімальною групою на українські кошти. Бюджет - 16 мільйонів гривень, десять з яких виділено державою.

В основі сюжету - реальні факти з біографії Героя Радянського Союзу (Золота Зірка №1733), льотчика авіації дальньої дії, гвардії старшого лейтенанта Івана Даценка, який народився в селі Чернечий Яр на Полтавщині. Він закінчив льотну школу. З перших днів війни - на фронті, здійснив понад 300 бойових вильотів. Був збитий у 1944 році, потрапив у німецький полон, з якого йому вдалося втекти. Але після цього льотчик потрапляє у сталінські табори на Далекому Сході. Звідтіля він через Чукотку та Аляску перебрався в Канаду у поселення північноамериканських індіанців. Докладне розслідування на цю тему провели автори програми "Жди меня" на прохання Ольги Рубан - племінниці Івана Даценка. Вони знайшли тих, хто знав героя особисто і в Україні, і в Канаді. Спеціальна експертиза фотографій вождя і льотчика підтвердила, що це одна й та ж сама людина.

Під час розмови з творцями фільму головний редактор нашої газети Євген Хотимчук пригадав, як у 1977 році в редакції газети "Радянська Волинь" гостював відомий танцюрист Махмуд Есамбаєв. Тоді він повідомив вражаючий факт, що під час гастролей у Канаді побував в індіанському племені. Його вождь наш земляк, який звернувся до гостей українською мовою, розповідав про себе і співав разом з ними рідних пісень. У племені його називали на індіанський манер "ТойХтоПройшовКрізьВогонь", а діти мали українські імена.

На телевізійних екранах фільм з'явиться у 2013 році, а поки що його можна переглянути у кінотеатрах та планується випустити на DVD.

Головну роль Івана Додоки виконав талановитий актор Дмитро Лінартович. Роботу над фільмом було розпочато у 2007 році продюсерським центром "Інсайтмедіа". Але через кризу фінансування кілька разів призупинялося. За цей час режисер Михайло Іллєнко взяв участь у навколосвітній подорожі на вітрильнику. Завдяки цьому вдалося зняти у Південних Андах кадр, з якого починається фільм. Лише у 2011 році фінансування відновили і таким чином вдалося завершити стрічку.

Фільм вже отримав Гран-прі ІІІ Київського міжнародного кінофестивалю. Тепер можна впевнено стверджувати: українське кіно, пройшовши не тільки крізь вогонь, але й крізь занепад та кризу, оживає.

Кость ГАРБАРЧУК,

Волинська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

Актор Олег ПРИМОГЕНОВ, прес-секретар продюсерського центру Дмитро ІВАНОВ та продюсер Андрій СУЯРКО

 

 

 

  •  
Comments:

Один коментар до Українське кіно повертається

  1. Спасибо за интересный обзор!

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>