Свій розум майте і Євангеліє читайте

А ще оцінюйте кожного за його ділами

Насамперед уся редакція вдячна нашим читачам за листи, які надходять нам щоденно. Особисто від себе хочу подякувати тим небайдужим читачам, які пишуть на мою адресу, незалежно від змісту: позитивного чи негативного. Ще зі студентських років запам’яталися слова: “О, это трудная работа такую выковать строку, чтоб задержался взглядом кто-то, не перепрыгнув на скаку. Непросто сделать, чтоб звучали слова, как пламенная речь, ты должен сам гореть сначала, чтобы кого-нибудь зажечь”.

Це правда, бо коли пишеш про те, що тобі болить, то пишеш душею, коли тебе проймає подія, зустріч, знайомство, теж пропускаєш це через себе. Але це невеличке звернення, насамперед, не для якогось надання статусу нашій роботі чи виправдання, а для того, аби наші читачі зрозуміли деяку, так би мовити, “кухню” журналістської роботи. І не мучилися питанням: “То яких поглядів ти притримуєшся?”, читаючи матеріал журналіста. Журналістика різножанрова (інформація, репортаж, звіт, кореспонденція, стаття, аналітична стаття і т. д.), тому є такі публікації, найчастіше це інформаційні статті, де журналісти просто описують ту чи іншу подію, не даючи їй жодної оцінки. Як правило, ми не вдаємося до оціночних суджень, коли інформуємо вас про те, що говорилося на прес-конференції, а особливо, на звітній – чи зустрічі із кимось. Тут головне вибрати із усього сказаного те, аби ви могли самі дати оцінку тому, хто говорить чи звітується, проаналізувати і висловити свою думку стосовно почутого, зрозуміти погляди цієї людини і, насамкінець, зробити висновок “по ділах його”. Інколи нашим читачам треба вміти, як то кажуть, читати навіть між рядками, тобто відчувати, на що натякає автор, що він хоче цим сказати. Та найголовніше, слухаючи чи читаючи, навчитися правильно робити свої “умозаключєнія”, не піддаватися зомбуванню, яке діє на нас звідусіль, а особливо з екранів. Тут дуже хотілося б нагадати слова преподобного Серафима Саровського. Якось у духовній бесіді з іноками він сказав:

– Наступлять такі часи, коли буде багато священиків, а духівника знайти не зможете.

– І що тоді робити? – запитали ті.

– Свій розум майте і Євангеліє читайте, – відповів блаженний старець.

Ольга ЖАРЧИНСЬКА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>