У бабці-костоправа навчаються медики

Де живе костоправ бабця Юля, односельчани показують охоче – у цьому великому селі знають її і старий, і малий: «Там машинами завжди хтось є». І справді, з хати виходить молода жінка з Виноградівщини – дуже задоволена, що вже не болить спина, каже, що чи не щороку навідується до бабці, аби потім почуватися здоровою. Юлія Кляп гостинно приймає і нас, але, зачувши, що ми з газети, навіть і слухати ні про яке інтерв’ю не хоче. «Нащо про мене писати?» – відмахується. Та слово за словом – і бабця Юлія трохи розповідає про себе (хоча фотографуватися категорично відмовляється). Вправляє вивихи, хребці давно, ще з малих літ. Особливо секретам цього її ніхто не вчив, в родині костоправи не переводилися.

– Виділа, що мамка робить, а її навчив її няньо (батько – авт.). Так по родині передається. Але мої діти, їх троє, і внуки не хотять, бо надоїдає. Їдуть люди і вдень, і вночі. Маленьких діток привозять, кладуть їм ремешкі, то я поникаю (пошукає – авт.) – і заростає добре. Бо в пальцях силу маю, знаю, де які хребці, нерви, м’язи. Як не можу помогти, так і кажу, бо я ж не Бог і не дохтор! «Погані» хвороби не лікую.

За свою допомогу бабця з хворих грошей не вимагає: хто має – віддячить, якщо – ні, то й так добре. Як каже, «не требувала ніякої помочі і від депутата з Києва, звуть його Володя». Був у рокосівської цілительки і «той, що співає, Поплавський».

– Їдуть до мене і дохторі з Ужгорода, привозять больних, буває, налагодю спину, то не треба операції робити.

Виявляється, знання й навички сільського костоправа переймають лікарі, зокрема головний лікар загальної практики сімейної медицини у Рокосові Михайло Гінцяк та медсестра Надія Джуга. Михайло Омелянович неохоче розповідає про себе: закінчив Тернопільський медінститут, з 1987 року працює у Рокосові.

– Оскільки на сьогоднішній день широко розповсюджена патологія захворювань хребта, в Києві та Полтаві я освоїв школи мануальної терапії, – зазначає Михайло Гінцяк. – А вдома у Юлії Кляп, спостерігаючи, як вона вправляє вивихи, так би мовити, відшліфовував практичні навички. Тому, щоб допомагати, у своїй роботі використовую її досвід, який передається в їхній родині. Це дає непоганий результат. Мабуть, тому до Рокосова їдуть з усього Закарпаття не тільки хворі, а й лікарі.

Олена ПАВЛЮК,

Закарпатська область

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>