У Моршині лікуються живою водою і класичною музикою

Легендою Моршинського курорту стала 90-річна полячка, яка приїздить сюди вже понад 10 років. І щоразу каже, що їде востаннє. Та минає час – і пані знову в Моршині – енергійна й усміхнена. Таки, мабуть, через моршинську воду, чудодійні властивості якої незмінні вже понад 130 років.

 

У «Галицькому Карлсбаді» відпочивали цісарі

Моршин відрізняється від більшості західноукраїнських містечок сучасною архітектурою і насиченим курортним життям, яке прийшло сюди досить давно. Адже ще у XV ст. жителі малесенького поселення звернули увагу на дивовижні лікувальні властивості місцевих природних джерел. Але постійно оздоровлюватися тут почали лише у 1875 році, коли через Моршин проклали залізницю Стрий – Станіслав (тепер Івано-Франківськ). 100 років тому курорт був настільки популярним, що про нього знали не тільки в Австро-Угорській імперії, а й у США та Європі, і називали, порівнюючи з чеськими Карловими Варами, «Галицьким Карлсбадом» чи «Галицьким Спа». У Моршин приїздив відпочивати навіть австрійський цісар. Після Першої світової війни тут, замість австрійських, розпочали свою діяльність „Курорти польські”. Слава про Моршин гриміла скрізь!

Повернення такої популярності – одне зі стратегічних завдань «Моршинкурорту», наголошує його новопризначений головний лікар Ігор Токар. Він обіцяє, що курорт залишиться народною здравницею і водночас набуде європейського шарму. Адже запаси моршинської мінеральної води використовуються тільки на 10%, а знаменитої моршинської ропи при нинішній інтенсивності її видобутку вистачить не на одне століття.

– Найближчим часом плануємо запровадити європейську практику і перетворити «Моршинкурорт» на СПА-курорт з водо- і грязелікуванням, – наголосив Ігор Токар під час прес-конференції для представників ЗМІ, організованій керівництвом оздоровниці та Журналістським фондом України. – Цьому сприятиме і завершення створення власної мінеральної бази. Адже працюємо на ропі, за яку платимо чималі кошти. Першочергово приступимо до реконструкції спальних корпусів – від тризіркових до п’ятизіркових, запровадження нових технологій в лікувально-діагностичному центрі та завершення модернізації водолікарні. А разом з містом будемо удосконалювати й курортну інфраструктуру. СПА – необхідність часу. Наразі ми не вели переговорів з іноземними інвесторами, адже йдеться передусім про внутрішні інвестиції.

 

Цілюще повітря карпатських смерек

Унікальні джерела Моршина завдяки особливому складу, зокрема, підвищеному вмісту сульфатно-магнієвих солей, відновлюють ушкоджені нездоровою їжею і поганою екологією клітини печінки, знімають запальні процеси жовчовивідних шляхів, поліпшують печінковий кровообіг, нормалізують обмінні процеси, тобто є незамінними в лікуванні захворювань печінки, кишечника, підшлункової залози, цукрового діабету, шлунка. Позитивний вплив на хворих справляє і цілюще повітря, настояне на карпатських смереках. Не випадково й за нещодавньої епідемії грипу тут не було жодного випадку захворювання на цю недугу.

Усі відпочивальники в Моршині протягом дня, приблизно в той самий час, до і після прийому їжі, відвідують бювет з мінеральною водою. Тож звична моршинська «картина»: люди неспішним кроком ідуть парком до або від бювету, поєднуючи прийом лікувальної води з прогулянкою. Мало хто здогадується, що спеціально підібрана музика, яка постійно звучить на бюветі, аж ніяк не засіб розваги, а так звана музикотерапія. Не помилився «Моршинкурорт», обираючи для бювету мінеральних вод саме класичні твори. Адже, на думку лікарів, люди, які слухають класичну музику, менше страждають від головного болю, поганого настрою та депресій. Кардіологи говорять, що саме класичні твори сприяють відновленню нормального серцевого ритму й істотно підвищують рівень імуноглобуліну.

У бюветі відпочивальники, залежно від припису лікаря, вживають різну за складом, мінералізацією і температурою мінеральну воду. Крім того, у Моршині є джерело природної столової води №4, яке в народі називають «Під Матір’ю Божою» або «Моршинська». Цю воду рекомендують пити навіть дітям із перших днів народження без обробки та кип’ятіння.

З 1996 року Моршинський завод мінеральних вод «Оскар» розливає воду з цього джерела у пляшки під торговою маркою «Моршинська». Вона не проходить ніяких технологічних перетворень, як стверджують фахівці, в процесі її розливу не відбувається жодних змін мінерального складу і фізичної структури води. Моршинська в пляшці нічим не відрізняється від води з однойменного родовища, з якого її добувають. До речі, шлях свіжої води з джерела до пляшки займає всього 7 хвилин. «Моршинська» високо цінується у всіх країнах, тому що вона наділена живою енергією природи.

 

Процедури у лікувальному комплексі

Процедури у лікувальному комплексі

Курорт без галасу і шуму

Екскурсію лікувальними закладами «Моршинкурорту» для працівників мас-медіа проводив заступник головного лікаря з реалізації путівок, послуг і маркетингу Микола Фурманюк. Цей ставний, жартівливий, досвідчений чоловік просто полонив серця жіночої частини журналістського корпусу.

– У «Моршинкурорті» сповідують унікальну філософію здоров’я, яка спрямована на доступність лікування та відпочинку для пересічних українців із середнім достатком. Суть цієї філософії – високоякісний лікувальний процес, у центрі якого – пацієнт, – зауважив Микола Фурманюк.

Нині у Моршині та його околицях є 11 санаторіїв різного підпорядкування та шість пансіонатів. До санаторно-курортного комплексу «Моршинкурорт», підпорядкованого ЗАТ «Укрпрофоздоровниця», належать п’ять санаторіїв – «Дністер», «Лаванда», «Перлина Прикарпаття», «Черемош» та «Світанок», бальнеологічна лікарня, лікувально-діагностичний центр і Палац культури. Саме «Моршинкурорт», у якому задіяно до півтори тисячі працівників, є не тільки основним рушієм курортної структури міста, а й на 40% – його бюджетоформувальною складовою.

Галицька здравниця має не тільки унікальні природні скарби, а й чудових фахівців-лікарів, найновіші досягнення медичної науки і сучасні технології лікувального процесу. Наприклад, бальнеологічна лікарня, яку очолює головний лікар Євген Слободян, має бювет мінеральних вод, відділення водо-, озокерито-, електрогрязе- і фізіолікування, кишкового зрошення і мікроклізм, інгаляцій, лікувальної фізкультури, гінекології, проктології, а також численні лікувальні кабінети. Крім процедур, там можна отримати консультації та пройти обстеження у гастроентеролога, уролога, гінеколога, проктолога, окуліста, лора, невропатолога, дерматолога, ендокринолога, рефлексотерапевта, інших лікарів. Важливий лікувальний ефект мають також ванни, душі та інші процедури з використанням мінеральної води. Все це входить у вартість путівки. Надаються у бальнеолікарні і платні процедури: ручний масаж, підводний душ-масаж, мануальна терапія, косметичний масаж, інші.

«Людина, перебуваючи на курорті, повинна отримувати найякісніше обстеження та лікування», – саме таким принципом керувався СКК «Моршинкурорт», створюючи на своїй базі потужний лікувально-діагностичний центр. Про унікальність та перспективи розвитку діагностичного процесу на курорті розповідає головний лікар центру Ніна Половинко:

– Ми запровадили понад 40 нових методик в клініко-діагностичній лабораторії, яка має чотири напрями: біохімічний, імунологічний, клінічний та цитологічний. Сьогодні її рівень досягає рівня науково-дослідницького інституту. Закуплено надзвичайно багато нової апаратури. Зокрема, біохімічний аналізатор, електрокардіограф, портативний глюкометр, дві центрифуги для клінічної та біохімічної лабораторій, нове лор-крісло з корекцією пучка світла та ін. Також в кабінетах кожної служби поновлено медичний інструментарій. Для детальної точності забору матеріалу чи реактиву в клініко-діагностичну лабораторію придбано шість автоматичних дозаторів. Тепер в ендоскопії лікар, оглядаючи водночас слизову стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки, методом інтрагастральної РН-метрії може визначити кислотність.

У Моршин щороку приїжджають на лікування понад 30 тисяч відпочивальників, третя частина з яких – це люди, які скористались так званою соціальною путівкою, придбавши її через профспілкову організацію – частину її вартості оплачує Фонд соцстрахування. Залюбки приїздять сюди не тільки українці, а й росіяни, білоруси, казахи, німці, поляки, французи. А все тому, що за ефективністю лікування прикарпатський курорт може конкурувати з такими відомими світовими здравницями, як Вісбаден або Карлові Вари. Причому ціни тут – доступніші за європейські.

Хто бував у Трускавці, той погодиться, що Моршин – зовсім інший курорт. Тут немає галасу й шуму міста. Усі санаторії розташовані неподалік бювету мінеральної води й створюють окреме затишне містечко, яким просто приємно блукати.

Мирослава КОСЬМІНА

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>