Борги з пенсій стягують законно

У редакцію з наболілим звернулися підприємці-пенсіонери з міста Каменя-Каширського. У листі йдеться: «Ми працюємо на ринку вже багато років. З липня 2010-го відповідно до закону про пенсійне страхування, прийнятого Верховною Радою, Пенсійний фонд почав вимагати від нас сплачувати пенсійні внески від мінімальної зарплати – майже 35% щомісячно. Ми були не в змозі платити такі суми, тож нас «передали» на виконавчу службу міста. Вона почала стягувати гроші з наших пенсій – по цей час, незважаючи на те, що з серпня 2011 року вступив в силу закон, щоб відмінити пенсіонерам та інвалідам ці внески. Шановна редакціє, роз’ясніть нам, будь ласка, чи правомірні їхні дії? З великою повагою до вашої газети і ваших працівників Катерина Савич, Надія Кратюк, Раїса Йосипівна Приймак, Ольга Гончарук та інші».

 

За коментарем ми звернулися до заступника начальника головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Андрія Романчука. Він пояснив:

– Головним управлінням Пенсійного фонду України у Волинській області в межах компетенції розглянуто ваше колективне звернення до редакції газети «Вісник+К». Повідомляємо наступне. Фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності, у тому числі й ті, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон) визначені «застрахованими особами», а також «страхувальниками» та «платниками страхових внесків відповідно». Цим Законом зобов’язано «страхувальника» нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески, а також визначено, що законодавством не можуть встановлюватися пільги з нарахування та сплати страхових внесків або звільнення від їх сплати.

З прийняттям Закону України від 08.07.2010 №2461-VІ «Про внесення змін до законів України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» зобов’язано фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності, що обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок), сплачувати страхові внески у розмірі, що становить не менше мінімального розміру страхового внеску. Разом з цим, законодавством для працюючих пенсіонерів не передбачено отримання пільг або звільнення від сплати страхових внесків. Тож ви зобов’язані сплатити страхові внески за 2010 рік на загальних підставах.

Оскільки ці кошти вами самостійно сплачені не були, вони вважаються недоїмкою і стягуються в примусовому порядку. Відповідно до частини 15 статті 106 Закону строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

З набранням чинності з 1 січня 2011 року Закону України «Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості. На період до повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за Пенсійним фондом зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, яким був наділений до набрання чинності цим Законом.

Враховуючи те, що статтею 58 Конституції України передбачено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи, тому не може ставитись питання про відміну стягання коштів органами державної виконавчої служби на погашення боргу по страхових внесках.

Поряд з цим, у зв’язку з набранням чинності з 6 серпня 2011 року Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування, та члени сімей цих осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи з дати набрання чинності цього Закону можуть сплачувати єдиний внесок на добровільних засадах.

Підготувала Наталія КРАВЧУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>