Алкоголь плюс мороз – і маєте обмороження

У зв'язку із пониженням температури, провідні спеціалісти управління охорони здоров'я Волинськоc області провели прес-конференцію на тему: "Небезпека обмороження". Станом на 30 січня із таким діагнозом (обмороження кистей рук, пальців ніг, носа, обличчя…) вже госпіталізовано дев'ять хворих. Майже у всіх зафіксовано ще й алкогольне сп'яніння. Більшість обморожень та переохолоджень відбувається при температурі від -10 до -20оС. Найбільше страждають відкриті частини тіла - щоки, ніс, вуха. Печіння, біль, бліда шкіра вказують на легку форму холодовоc травми, якщо ж, наприклад, пальці рук оніміли і втратили чутливість, з'явилися пухирі - це вже одна із чотирьох ступенів обмороження. Лікарі попереджують, що ні в якому разі хворі місця не можна розтирати жиром чи спиртом, прикладати гарячу грілку. Зігрівати потерпілого слід поступово: якщо при свідомості - поcти теплим чаєм, молоком, якщо без - обгорнути теплим простирадлом і чекати "швидку".

Лікарі рекомендують: у морозні дні "не грітися" алкоголем; мати сухе і просторе взуття та рукавиці; одягатися, як капустина (краще кілька тонших светрів, аніж один товстий); утриматися від носіння перснів та сережок; дихати носом, щоб не застуджувати верхні дихальні шляхи.

Катерина БЕНЮК,

Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>