Чому поменшало зайців?

Здавалося б, де у Горохівському районі ліси? Всі звикли, що цей край славиться своєю історією та родючими, у порівнянні з іншими у Волинській області, грунтами. Але директор Горохівського лісомисливського господарства Дмитро Войтюк переконав, що навіть у такому «не лісному» районі і площі насаджень збільшуються, і звірина водиться.

 

Горохівське лісомисливське господарство створене вісім років тому і його територія становить понад 15 тисяч гектарів. До складу лісгоспу входить кілька лісництв, які розміщені в трьох районах – Горохівському, Локачинському та Луцькому.

– За вісім років нам вдалося заліснити 242 гектари непридатних для сільськогосподарського користування земель – це яри, піщані грунти, – розповів Дмитро Вікторович. – Трудиться в колективі 35 людей, з них 27 – працівники лісової охорони. В лісах нашого господарства нараховується 120 голів дикого кабана, 35 – оленя плямистого (завезений із Звірівського господарства), 280 голів козулі європейської. А от лисиць на Горохівщині можна побачити навіть в селах. Були випадки, що вони забігали на подвір’я селян серед білого дня.

Побільшало в районі, як запевнили у лісомисливському господарстві, й диких кабанів та козуль. Правда, падає чисельність зайців.

Що ж вплинуло на зменшення популяції русаків? Дмитро Войтюк переконаний, що причиною є надмірне використання хімікатів на полях та великогабаритна техніка, під яку потрапляють чотирилапі.

– А може, тварин винищують мисливці?

– Ні, в Горохівському районі їх нараховується 900, хоча реально полюють десь 55 відсотків, – зауважив директор. – Тепер це дороге задоволення.

З думкою, що на популяцію зайців впливає активно розвинене в районі сільське господарство, погоджується й державний екологічний інспектор району Сергій Чернець:

– Тепер люди найменше думають про довкілля. Наприклад, за 300 метрів від пасіки не можна розприскувати на полях хімікати. Але хіба всі дотримуються цих норм? Крім того, сьогодні не можна відстежити, якої якості фунгіциди, гербіциди, пестициди ввозять в нашу країну.

Тож у Горохові переконані, що збільшити чисельність зайців у районі можна тільки вольєрним способом. Якщо ж це не допоможе, то варто запозичити польський досвід.

– Люблінська дирекція лісів закрила полювання на п’ять років. І це підтримав Євросоюз. Може, і в нас так треба буде колись зробити, – додав Дмитро Вікторович.

А поки що, згідно статистики, на Волині нараховувалося понад 38 тисяч зайців.

Марія ДУБУК,

Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>