Врятуйте нас від «реформи» дільничих лікарень!

Шановний «Віснику»! Колись ви зробили гарний матеріал про Самарівську дільничу лікарню, одну з кращих України в сільській місцевості. Так от, із сумом доповідаємо вам, що цю найкращу лікарню влада хоче з січня 2012 року закрити, а точніше реорганізувати, реформувати, перевести в амбулаторію. Одним словом – скоротити фінансування. Звісно, одним розпорядженням зробити це легко, а нехай би спробували потім щось відновити. Та ніколи! Складається враження, що ці старі люди новій владі не потрібні. Що для влади краще, щоб вони вимерли, як динозаври, тоді буде економія в пенсійному фонді! Адже стара одинока людина не добереться до районної лікарні за 20 хвилин із хутора, коли її через зимові замети ледь встигають коником доставити до Самарівської. Це відповідь на звинувачення, що ніби наша дільнича лікарня не відповідає сучасним вимогам, що, мовляв, вона діє лише притулком для одиноких і пристарілих, а молоді тут не лікуються. А скажіть, що в цьому поганого? Хіба стара і немічна людина доб’ється того лікування в чергах районної лікарні та ще й на свою мізерну пенсію?! Молоді та хитрі й ті не можуть толком!

Не спішіть, хлопці, показувати свою лояльність перед вищою владою, а робіть все спокійно і розважливо. Щоб потім не було боляче і гірко за грубі помилки і прорахунки. Бо вони можуть комусь коштувати життя! І ніяким реформуванням і реорганізацією ви потім не виправдаєтесь перед людьми і Богом!

Жителі с. Самари, Межисить, Язовні та інших Володимир МАКАРУК, Алла КОРНЕЛЮК (всього 650 підписів) Ратнівський район, Волинська область

Наше село Велимче Ратнівського ра-йону є одним з найбільших у Волинській області. Держава завжди дбала про цей населений пункт. В селі побудована добротна триповерхова школа. На місці старої лікарні вже працює нова двоповерхова, де покращують своє здоров’я не лише місцеві жителі. Велимченська дільнича лікарня обслуговує жителів сіл Велимче, Датинь, Запілля, Дошно із загальною кількістю населення 4567 осіб. Медична допомога надається на 15 ліжках загального та 10 ліжках денного стаціонару та двома ФАПами сіл Датинь та Запілля. Радіус обслуговування 7 км. Відстань до Ратнівської ЦРЛ становить 34 км. Аналізуючи видатки на утримання лікувального закладу після реорганізації, видно, що ніяка економія коштів, про яку нам говорять, не передбачається. Згідно із законом про місцеве самоврядування, депутати сільської ради села Велимче не дають згоди на реорганізацію дільничої лікарні. Населення задоволене якістю медичних послуг, які вона надає. То для чого така реорганізація?

Ми були шоковані, почувши про так звану «реформу» місцевої лікарні. Спочатку думали, що реформа – це коли щось покращують, добавляють, а виявилося – забирають. Ніхто не запитав, як нам краще? Згідно з наказом №735 від 30 серпня 2010 року Міністерством охорони здоров’я передбачається «вивчення позиції населення щодо зміни порядку надання медичної допомоги з подальшим формуванням позитивного ставлення населення до цих системних перетворень». А найстрашніше, що забирають, ліквідовують стаціонарне відділення. Лежіть люди вдома або йдіть з ціпком кожен день до лікарні із краю села – держава знає, як для вас краще.

До районного центру далеко, багато хто з хворих, та ще й не маючи нормальних доходів, залишиться вдома і буде повільно згасати. Кому потрібна така «реформа»? Невже лікарня, яка працює більше піввіку, комусь стала заважати? Говорять, що буде так, як у Європі. А може, краще розпочати з підвищення пенсій та заробітних плат до рівня Європи?

Жителі села Велимче М. Онанчук, О. Калінчик (всього 461 підпис) Ратнівський район, Волинська область

 

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>