Маланки з різних регіонів збираються у Чернівцях

15 січня на Соборній площі у Чернівцях вдруге відбудеться міжобласний етнофольклорний фестиваль Маланок «Маланка-Фест». Минулого року сюди з’їхалося понад 600 учасників не лише з Буковини, а й з Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької областей. Цієї зими гостей очікується ще більше.

Сотні чернівчан виходять у цей день на вулиці, щоб подивуватися із чудернацьких костюмів перебиранців та разом з ними посміятися над сьогоднішніми проблемами. Цигани-скрипалі, відьми, вівці, ведмеді і навіть відомі політики – у кого тільки не переодягаються учасники фесту!

– Так пропагуємо і відроджуємо традиційні для Чернівецької області обрядові дійства, – розповідає організатор фестивалю, голова ГО «Палітра Буковини», головний спеціаліст відділу з питань туризму Чернівецької ОДА Оксана Лелюк. – Ми хочемо показати Україні та всьому світу буковинські традиції. Таким чином розвиваємо етнографічний туризм. Турфірми вже пропонують відвідати фестиваль туристам з України та з-за кордону.

Кожен колектив має підготувати окрему програму, цікаві сценки. Деякі сценічні костюми учасникам дістались ще від прабабусь. Наприклад, для Глибоцького району характерні костюми з блискітками, яскравими бусами, шматочками скла (за переказами, вони відганяють зло). Якщо у Румунської Маланки головний персонаж циган зі скрипкою, то фішкою Вашківецької Маланки є політики. Учасники вигадують різні забавки недарма, бо їх старання оцінює журі. Прискіпливо ставляться до відповідності костюмів та діалекту району, а також до автентичності текстів. Призовий фонд цьогорічного фестивалю становить 17 тисяч гривень. Переможець отримає 10 тисяч, за друге і третє місце відповідно п’ять і дві тисячі. Як зазначила Оксана Лелюк, ці кошти надали приватні підприємці міста Чернівці.

Виступи оцінює не лише журі, а й глядачі. На площі стоятиме скринька, в яку можна буде опустити анкету. Наприкінці оголосять колектив, який отримає приз глядацьких симпатій.

За словами організаторів фесту, нова січнева Маланка, на відміну від попередньої, не стоятиме на місці, а пройде Чернівцями урочистою ходою, під час якої перебиранці щедруватимуть та віншуватимуть усіх з Різдвяними святами.

Руслана ТАТАРИН,

Чернівецька область

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>