Святкування Різдва

У Голландії на човні спочатку припливає святий Миколай. Діти вірять, що він – іспанець, який покарає усіх неслухняних хлопчиків і дівчаток. Фермери в Голландії у різдвяний час щодня при заході сонця сурмлять у ріжки, сповіщають про прихід Різдва.

 

 У Греції вогонь в каміні розпалюють… деревом Христа

Греція, у якій 98 відсотків громадян ідентифікують себе православними (ще донедавна про це свідчила спеціальна графа у паспортах греків), упродовж століть шанує свої традиції. У містах і селах напередодні Різдва, Нового року та Хрещення Господнього власники будинків шукали у лісі найміцніше ялинове дерево. Часто замість ялини використовували оливкове. Його називали «христоксіло» – дерево Христа. Розрубавши його на дрібні поліна, запалювали вогонь у печі. Тепер, правда, для вогнища використовують камін. Народне повір’я говорить, що, поки горить дерево, Христові тепло у холодних Вифлеємських яслах.

 Шведського козла занесли до Книги рекордів Гіннеса

Жителі Швеції мають певну дивну різдвяну традицію, яка з’явилася порівняно недавно. У 1966 році влада портового міста Евле, що за 150 кілометрів на північ від Стокгольма, спорудила на центральній площі солом’яного козла висотою 13 метрів. Невідомі спалили його. Відтоді велетня із соломи встановлюють щороку, і між поліцією та добровольцями, які його охороняють, та місцевими шукачами пригод, які намагаються спалити чудовисько, ведеться постійна гра. За цей період мешканцям досить часто вдавалося приспати пильність поліції і знищити солом’яну тварину. До речі, шведський козел 1985 року був внесений до Книги рекордів Гіннеса.

 Австралійці освічують небо свічками

Приготування до Різдва в Австралії починається на початку грудня, коли міста прикрашають декораціями, а родині і друзям надсилають різдвяні листівки, на яких зображені сцени Святвечора, снігові пейзажі. Квіти стали основною формою декорації – так, наприклад, як австралійський Різдвяний кущ (рослина з маленькими червоними листочками) та Різдвяний дзвінок. Однак деякі люди мають справжнє деревце зі світлом та прикрасами, яке вони встановлюють напередодні Різдва. Колядки звучать по всій країні. Є ще одна цікава традиція. Вона іменується «Світіння свічок» і продовжується з 1937 року. Відтоді тисячі людей збираються разом, щоб поспівати улюблені різдвяні колядки, освічуючи нічне небо свічками.

 В Іспанії полюбляють гойдалки

Різдвяний сезон в іспанців офіційно починається встановленням гойдалок. Ця традиція символізує бажання змусити сонце в період зимового сонцестояння вище «розгойдуватися» в небі. А подарунків іспанцям доводиться чекати довго, їх приносять «три королі» 6-го січня. На святковому столі обов’язково присутні дари моря, а також різдвяні солодощі. А на Новий рік в Іспанії ковтають… фрукти. Коли годинник вибиває опівночі 12 разів, потрібно щоразу ковтнути виноградину. Кажуть, це приносить щастя.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>