Музей танків у… квартирі

На «танкодром» перетворив своє помешкання лучанин Михайло Шклярський. Уже 25 років він колекціонує моделі танків, самохідних установок, бронетранспортерів. До того ж, практично усі вони зібрані самостійно. Домашній музей лучанина нараховує близько сотні експонатів.

Доля звела Михайла Шклярського з військовою технікою ще в армійські роки. Йому випало служити розвідником у реактивному дивізіоні у Німеччині у контингенті радянських військ. Спочатку мав справу зі смертоносними «ГРАДами», потім із самохідними установками «Акація». Та по-справжньому захопився військовою технікою уже пізніше. Пам’ятає й перші свої моделі, придбані у Прибалтиці ще у 1985 році – радянські зразки часів Другої світової війни. Відтоді до цієї справи Михайло Петрович прикипів усім серцем і досі віддає їй левову частку свого вільного часу. Оскільки моделі купуються в розібраному вигляді й нерідко деталі доводиться підганяти, процес складання виходить досить трудоємкий і нешвидкий. Оформлення зовнішнього вигляду модельок – «камуфляжу» – теж справа відповідальна. Аби маленькі танки були схожі на своїх оригінальних родичів, Михайло Шклярський читає спеціальну літературу та підбирає потрібні фарби.

– Мені пощастило з жінкою, – каже, посміхаючись, Михайло Петрович. – Вона з розумінням ставиться до мого захоплення. Але і я стараюсь не зловживати її терпінням. Звичайно, якщо удома крани течуть, то спочатку відремонтую їх, а потім візьмуся за улюблену справу.

Хобі Михайла Шклярського вимагає й фінансових вкладень, але навіть у скрутні часи чоловік від свого захоплення не відмовлявся, хоча дехто змушений був розпродувати свої безцінні колекції, аби прохарчуватися.

– Було скрутно у 90-х. Дочка здобувала вищу освіту на платній формі навчання. Але і тоді колекція поповнювалася, коли вдавалося щось підзаробити, окрім зарплати. Жінка знала, де лежить мій гаманець і які гроші можна взяти, а одне відділення було недоторканне.

Нині у квартирі Шклярських із серванта у найбільшу кімнату дулами «наступають» радянські «Т-34» різних модифікацій, грізні німецькі «Пантери» і «Тигри» – загалом близько сотні моделей важкої техніки, яка вироблялася від початку минулого століття і до наших часів.

Колекціонер предмет свого захоплення вивчає детально. На книжкових полицях у серванті за моделями танків є чимало літератури. У ній – історія військової техніки, починаючи від китайських колісниць, вкритих бамбуком, і до 2000 року. Михайло Петрович проводить «екскурсію», з любов’ю розповідаючи про кожну модель, зокрема й про розрекламований американський «Абрамс», каже про вразливість головного танка НАТО. Часто розповідь доповнює син Богдан. Він перейняв захоплення батька, теж багато читає. Спершу свої сили спробував на кораблях. А нині складає літаки.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ,

м. Луцьк

Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>