Краплі від короткозорості

Британські науковці винайшли краплі, які запобігатимуть короткозорості або зупинятимуть її розвиток. Їм вдалося виявити гени, «відповідальні» за те, що людина погано бачить на віддалі.

– Скоро можна буде забути про окуляри. Вони відійдуть у минуле. Мільйони людей позбавляться незручностей від контактних лінз і витрат на лазерну хірургію, – запевняє учений Пірро Гайзі з Лондонського королівського коледжу. Він очолив групу фахівців, які дослідили ДНК понад 4 тис. британських близнюків та ще 13 тис. осіб із Великої Британії, Голландії й Австралії.

Виявили, що носіями гена короткозорості є 45% британців. Укотре переконалися: найважливішим фактором ризику захворіти є наявність недуги у батьків. Уперше ідентифікували гени, що можуть бути задіяні у передачі цієї схильності.

– Люди із сильно вираженою короткозорістю ризикують втратити зір у майбутньому. Сітківка може відшаруватися від задньої частини ока, наче шпалери від стіни, – каже Гайзі.

Завдяки дослідам медики сподіваються на ще одну можливість допомогти хворим – «генну терапію». Тобто в око вводитимуть здорові гени.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>