Стала мамою в 11 класі?

 Не варто боятись осуду

 З кожним роком ми все менше дивуємося тому факту, що більшає матерів, яким немає і 18 років. Хтось поспівчуває, хтось засудить. На жаль, далеко не кожна в цей час отримає таку важливу для неї підтримку від рідних та друзів.

Варто пам’ятати, що вагітність – це стрес, а для несформованої психіки зовсім юної особи він подвійний. З медичної точки зору, ранньою вважається вагітність до закінчення формування у молодої мами статевої системи. Як правило, лікарі не рекомендують народжувати раніше 18 років. Та це лише фізіологічна сторона. А як же моральна? В реальності все далеко не так, як у дівочих фантазіях. Мрії тануть, як сніг на сонці, а на зміну їм приходять біль і розчарування. Юні вагітні дівчата з рожевого світу потрапляють у сіру буденність, адже тепер на їхніх плечах – велика відповідальність.

Що ж переживає дівчина-підліток, коли дізнається, що носить під серцем дитину? Часто перша реакція – зневіра у людях, почуття гніву на себе і увесь світ. Як розказати про це батькам?

– Коли я дізналася, що вагітна, мені було 16 років, закінчувала 11-й клас. Спочатку не могла зрозуміти, що зі мною, з мамою ніколи на подібні теми не спілкувалася. Але коли лікар підтвердила, що буде дитинка, я з ненькою наважилася про це поговорити. Бо надіятися більше не мала на кого: батько дитини на той час вже сидів у тюрмі за якісь дрібні злочини, аборт вже було пізно робити. Тепер моєму синочку 3 роки, я дуже рада, що він у мене є, – зізнається Аліна, яка свого часу пережила це все.

Думаю, батькам треба бути особливо уважними до дітей-підлітків. Не бійтеся поговорити з донькою про шкідливість ранніх статевих стосунків та засоби контрацепції. А якщо вже так сталося, що лелека завітав саме до вас, ні в якому разі не сваріть дитину. Читати тепер лекції запізно, треба підтримати.

Багато хто вважає аборт найкращим виходом. Та подумайте, що при цьому ви відбираєте життя у майбутньої людини. Це тяжкий гріх. Втім, це вже інша тема.

– Я дізналася, що вагітна, коли мені було вісімнадцять. Як сказати мамі, не знала. З хлопцем стосунки взагалі залишали бажати кращого. І я зробила аборт. Ходжу до церкви, каюсь, але цей біль постійно зі мною. Зараз я заміжня, хочемо з чоловіком мати дітей, але помилки минулого відбились на здоров’ї, – розповіла свою життєву історію 25-річна Юлія.

Існує стереотипне мислення (особливо в людей старшого покоління), що весілля врятує від «ганьби». Впевнена, шлюб не завжди найкращий варіант, особливо, якщо хлопець і дівчина не кохають одне одного і не бачать спільного майбутнього. Утримувати мужчину таким способом не потрібно, адже рано чи пізно сім’я розпадеться, одруження не вирішить проблем. Але якщо відношення між молодими людьми хороші і вони готові разом виховувати маля, то офіційна реєстрація стосунків тільки підтримає молоду маму.

Юні матусі, не падайте духом і не нарікайте на долю. У вас уже є те, про що інші тільки мріють.

Інна ВЛАСЮК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>