Тракторист збудував капличку

Оригінальна капличка стоїть у центрі села Миколаївка Бучацького району. Присвячена вона Ісусу-доброму пастирю. На прохання громади спорудив її місцевий житель Роман Гнатишин. Всередині капличка розмальована сюжетом із життя Ісуса, та й архітектурно відрізняється від звичних, котрі стоять по селах.

– Не хотів робити таку, як усі, – пояснює Роман. – Поряд школа, а дітям, знаю, подобається все яскраве, тому намалював для них картинку на стінах. Навмисне понизив дах – так він краще зберігається під час снігопаду, дощів…

Капличка вилита з бетону, і це ще одна її особливість. «Люди не вірять, що такі речі можна зробити з бетону, – каже сільський умілець. – А я роблю каркас, заливаю його бетоном, шпаклюю, фарбую, і виходить оригінальна будівля…»

У 40-річного чоловіка за плечима дві «вищі», як він жартує, освіти: помічник бурильника і машиніст-тракторист. У його родині не було ні художників, ні скульпторів, а у Романа до мистецтва тяга неабияка. Змалку він любив бавитися з пластиліном – ліпив химерних звірят, пташенят. Лише цей податливий матеріал здатен був утримати хлопця у чотирьох стінах. «Якщо у хаті був пластилін, мене з дому не виженеш, – зізнається Роман. – Коли беру його у руки, то ніби повертаюся у дитинство».

Хист сільського самородка цінять не лише земляки. У прикарпатських санаторіях він робить на замовлення скульптури звірів, камінні панно, огорожі, різьбить сходові марші, підвіконня, викладає мангали і каміни. Роман «на ти» з будь-яким матеріалом, який здатні обробити людські руки. Попередніх ескізів майстер не робить. Усі креслення, каже, тримає у голові, і ніколи у виробах не повторюється.

Світлана Клос,

Тернопільська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>