Душа української пісні

30 листопада Назарію Яремчуку виповнилося б 60 років

 Його пісень так зараз не вистачає Україні. Його любові, патріотизму та незламного духу. Простий буковинський парубок за кілька літ змусив закохатися у нашу солов’їну мову весь світ. Низько кланяємось Назарію Яремчуку за пісні, які торкалися кожного серця. У 1996 році про буковинського соловейка спеціально для «Вісника» писав відомий журналіст, заввіділом газети «Голос України» Володимир Краснодемський. Сьогодні хочемо ще раз згадати окремі епізоди з життя талановитого співака.

Батько хотів, щоб син був священиком

Назарій був наймолодшою (четвертою) дитиною у простій селянській родині у селі Рівня Вижницького району на Буковині. Українська пісня змалечку супроводжувала хлопчака, бо в сім’ї співали всі: батько з матір’ю щонеділі ходили до церкви, їх голоси звучали у церковному хорі. Старші брати теж любили пісню. Голова сім’ї був глибоко віруючою людиною і сподівався, що син стане священиком: бачив, який має золотий голос. Та доля розпорядилась по-іншому. У 12 років Назарій втратив батька. Мати, працюючи санітаркою, отримувала мізерну платню, тому й вирішила віддати синочка на навчання до Вижницької школи-інтернату. Так почалося самостійне життя хлопчака. Після занять у школі багато учнів залишалося послухати репетиції вокально-інструментального ансамблю “Смерічка”, разом з ними приходив і Назарій. Саме тут його й помітили і запропонували заспівати пісню «Кохана». Після акапельного виконання юнака прийняли в гурт. Вільного часу в хлопця майже не було. Працював сейсмографом у Західноукраїнській геологорозвідувальній партії, відвідував курси водіїв, але репетиції намагався не пропускати. Смерть матері приглушила на деякий час пісню Назарія. У 20 років він залишився круглим сиротою.

Кохання зруйнували «друзі-собутильники»

На кожному концерті глядачі підспівували Назарію Яремчуку. Вже у 27 років він отримав звання Народного артиста УРСР. Незважаючи на національність, українська пісня знаходила дорогу до сердець людей різних держав. А у Парагваї, де в 90-х гастролював співак, йому навіть дали звання почесного громадянина міста Дель Платта. Та де б він не був, завжди думками линув до домівки, де чекала дружина з двома синочками. Олена Шевченко також була співачкою, але в історію вона увійшла як перше кохання, муза Назарія Яремчука. Свої твори про найніжніші почуття він присвячував лише їй. Разом подружжя прожило 15 років. Новина про те, що Яремчуки розлучаються, приголомшила всіх.

– Коли ми майже всього досягли, Назарій все більше часу почав проводити з новими друзями за чаркою. Вони постійно казали: «Чого ти досі з першою жінкою? При твоїй популярності вже третю треба мати». Я боролася за своє щастя, та марно, – розповідає перша дружина Олена. – Коли приходив до хати, на мене не звертав уваги, а я не хотіла бути «меблями» й подала на розлучення. Він до останнього надіявся, що повернуся. Після розриву почав писати лише сумні пісні. Згодом я вдруге вийшла заміж.

А через кілька років нову сім’ю створив і Назарій. Його обраницею стала Дарина з Івано-Франківської області. Доля відвела їм лише п’ять років для щастя. Підступна хвороба (рак шлунка) забрала здоров’я в улюбленця мільйонів. Коли вітчизняні медики розвели руками, друзі знайшли можливість відправити Назарія за кордон, та, на жаль, операцію в Канаді зробили пізно. Він згорав, як свічка.

– За чотири місяці Назарій дуже схуд, – пригадує друга дружина Дарина Яремчук. – Він міцно обнімав мене, йому здавалося, що якщо підніметься з ліжка, то втече від страшної хвороби.

У боротьбі з важкою недугою всі виявились безсилими. 30 червня 1995 року Назарія Яремчука не стало. Йому не було ще й 44 роки. Дворічна Марічка не встигла натішитись татком. Тисячі людей прийшли провести в останню дорогу легенду української пісні.

Пісня продовжується у дітях

Старші сини Яремчука, Дмитро та Назарій, пішли батьковою стежкою. Обоє здобули освіту в Київській консерваторії. Один – співак і поет, другий – співак і композитор. Вони вже також полюбились публіці. Часто виходять на сцену, виступають кожен окремо, а то й дуетом. У їхньому репертуарі є пісні на слова Дмитра, твори сучасних поетів та мелодії, які любив батько. Обрала творчий шлях і молодша донька від другого шлюбу – Марічка. Вона навчається у Київській академії естрадно-циркового мистецтва. Назарій Яремчук завжди поважав рідну мову, спілкувався нею і на сцені, й за кулісами. Того ж вчив і своїх дітей. На щастя, вони не забувають батькову науку і пропагують українську пісню на сучасній естраді, несуть в людські серця ту любов до України, яку не встиг усім віддати їх батько.

Руслана ТАТАРИН

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>