По грипу вдаримо вакциною!

В кінці листопада – на початку грудня чекаємо підйому гострих респіраторних вірусних інфекцій. Але найбільш складним і небезпечним як для дітей, так і для дорослих залишається грип. Як цю хворобу розпізнати, пояснює завідувачка відділення крапельних інфекцій Волинської обласної інфекційної лікарні Наталія Маркова.

Грип – це досить серйозна вірусна інфекція. Клінічна картина розвивається дуже швидко. Зранку ніби були здорові, а вже в обід відчувається слабкість, швидко підвищується температура (39-40), з’являється біль у м’язах та очних яблуках (у дітей може бути нудота, блювота). Всі ці симптоми тривають один-три дні, а вже катаральні прояви у вигляді нежитю, сухого кашлю виникають пізніше. Тоді як при звичайних гострих вірусних інфекціях (ГРВІ) на перший план виступають саме нежить, кашель, невисока температура.

Найдієвішим профілактичним заходом була і залишається вакцинація. Протипокази тут дуже обмежені. Досить часто у батьків виникає питання, чи можна вакцинувати дітей, які мають якісь хронічні захворювання, скажімо бронхіальну астму чи цукровий діабет. Не тільки можна, а й треба! Таких діток, стверджує лікар, потрібно берегти від грипу в першу чергу. Адже у них і так ослаблений імунітет, і вірус може спричинити багато важких ускладнень. Для того, щоб провести щеплення, дитина повинна бути абсолютно здоровою і оглянутою педіатром. Вакцинацію повинні зробити у поліклініці, а не вдома. 100% захисту від грипу подібна процедура не дасть, але, навіть підхопивши вірус, вакциновані діти не матимуть ускладнень.

Мирослава КОСЬМІНА

До теми

Днями Волинська обласна санепідемстанція провела прес-конференцію, на якій ще раз нагадала населенню про інфекційні захворювання та методи боротьби із ними. Поки що випадки захворювань на грип не реєструвалися. Головний державний санітарний лікар Волинської області Наталія Янко розповіла, що вакцинуватися ніколи не пізно, а імунітет проти грипу з’являється протягом 7-10 днів.

У зв’язку із тим, що масова вакцинація у минулі роки своєчасно не проводилася, в область повернулися такі інфекції, як, наприклад, кашлюк, кір, краснуха. Зокрема, на кашлюк захворіло 83 особи, на кір – 11, на краснуху – 67 осіб. Позитивним є те, що протягом останніх трьох років на Волині не виявляли хворих на дифтерію. Не реєструється в Україні поліомієліт та правець.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>