Житло будують із соломи

Хтось скаже: «У таке мало віриться». Натомість будівельник та експериментатор Юрій Муляр у селі Радиславівка, що неподалік від Рівного, не тільки заперечує цей сумнів, але і наяву доводить ефективність проекту.

– Особливість в тому, що основний будівельний матеріал – тюкована солома, – наголошує чоловік. – Дерев’яні каркаси споруд заповнюються солом’яно-глиняними тюками. А це – значне здешевлення будівництва, ефективні енергозберігаючі технології, мінімальні енергозатрати. Та й простоїть такий дім не менше ста років. Будинок відповідає усім нормам пожежної безпеки, адже обштукатурена солома може витримати дві години прямого полум’я. Вартість квадратного метра у будинку із соломи, за підрахунками, становить не більше 300 доларів, на зведення будівлі йде три-чотири місяці.

Загалом проект не новий. Нині за кордоном його успішно втілюють у життя. Приміром, Великобританія, Фінляндія, сусідні Росія та Білорусь вже мають не одне таке котеджне містечко. На Рівненщині аналогічне збудують у селі Радиславівка, де під цей проект виділено сім з половиною гектарів землі. На них має розміститися шість десятків солом’яних будівель. Дім Юрія Муляра – перший з них.

Сергій НОВАК

Рівненська область

  •  
Comments:

Один коментар до Житло будують із соломи

  1. житло з соломи давно будуть у Білорусі.
    є проекти, і їх доволі вправно впроваджують.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>