Пластиліновий Віктор Цой

Домашня експозиція майстра налічує кілька десятків картин

Домашня експозиція майстра налічує кілька десятків картин

Ми звикли милуватися картинами, створеними аквареллю чи олійними фарбами, полотнами, розшитими дрібним хрестиком. А чи доводилося вам коли-небудь бачити пейзажі чи портрети, «намальовані»… пластиліном? Майстрів, котрі володіють такою технікою, не так багато в Україні. Один з них – Олександр Гончарук з Нетішина.

Сашко захопився ліпленням, як і більшість малюків, у дитинстві. Але бажання творити красу з цього податливого матеріалу з роками не зникло. Навпаки, хлопець, вирішив спробувати свою майстерність в іншій площині – взявся за виготовлення оригінальних пластилінових «графіті». Але й на цьому не зупинився. Кілька років тому йому захотілося увіковічити образи своїх кумирів Майкла Джексона та Віктора Цоя. І Олександр знову взявся за улюблений матеріал.

Олександр Гончарук

Олександр Гончарук

– Якщо відверто, я ніколи не дружив з фарбами, – зізнається юнак. – А от пластилін – зовсім інша річ. Тут образ створюється теплом рук.

За основу майбутньої картини служить ватман (пізніше, коли виріб готовий, майстер підкладає під нього картон – для цупкості). На ньому Сашко простим олівцем наносить ескіз. А тоді бере в руки пластилін. Каже, найкращий для такої роботи флуоресцентний, бо він не прилипає до пальців, тримає форму й не тане.

– Я на ходу перемішую кольори, – розповідає Олександр. – Це дає змогу створити надзвичайно широкий спектр відтінків. Перший шар, що служить тлом роботи, буквально втираю у ватман – пластилін і папір наче стають одним цілим. Для цього треба мати терпіння… Праця дуже тонка, кропітка. Коли готовий нижній шар, поверх роблю фігурну ліпку. Як виходить – самі дивіться.

Віктор ЦОЙ

Віктор ЦОЙ

Над невеличким «полотном» Сашко трудиться кілька днів, а ось більше може забрати й кілька тижнів. Як би не був зайнятий (а працює слюсарем ремонтно-будівельного підприємства Хмельницької атомної електростанції), завжди старається викроїти бодай кілька годин на тиждень на своє захоплення. Чимало образів шукає в Інтернеті. Але буває, що герої картин народжуються у снах.

У доробку молодого майстра – кілька десятків робіт. Під назвою «Пластилінова фантазія» вони вже побували на трьох виставках.

Ви ніколи б не подумали, що можна робити такі серйозні речі з такого несерйозного, на перший погляд, матеріалу, як пластилін? А виходить краса справді неймовірна. Головне – вберегти її від «допитливих» пальчиків.

Наталія КРАВЧУК,

Хмельницька область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>