Подружжя розлучив комп’ютер

У хаті Василини, як у розбурханому котлі. Молода невістка ридає. Троє неповнолітніх синів і собі шморгають носами. А баба спересердя вже виносить з хати комп’ютер – де й сила взялася. Мерщій – до ставка. Один рух – і диво-техніка, якій ще недавно всі раділи, опинилася на дні водойми…

Весілля відбулося «по зальоту»

Комп'ютер розвалив сім'ю

Комп'ютер розвалив сім'ю

Сім’ю Василя, який славився на все село своїми золотими руками (бо вмів і столярку робити, і грубки мурувати, і хати будувати), вважали ідеальною. Гарна дружина, двоє дітей – Іванко та Тетяна. Донька вже давно заміж вийшла. А от син все парубкував. Та якось несподівано заявив, що буде женитися. Батьки цьому були тільки раді, адже давно звели простору хату, де так хотілося чути щебетання онуків. А вони й не забарилися. Невістка Оленка народила Василині та Василю первістка рівно через п’ять місяців.

– Ох недобре, що «по зальоту», – казала свекруха, хоча невістку дуже любила. – Це ніби відчуваючи провину женився…

Мабуть, серце жінки передбачало щось недобре… Але з часом все забулося, бо через два роки Оленка знову подарувала дідові та бабі внука. Хоч і шкодували всі, що не дівчинка, але, дякувати Богу, всі здорові: і мама, і дитя.

Найбільше гордився синами Іван, все казав, що вони – його опора в майбут-ньому. Пообіцяв, що навчить їх всьому, що сам запозичив від батька: і столярувати, і будувати.

Приніс лелека через рік ще одного малюка в родину. Сини підростали, родинний добробут розквітав, бо ж таки вміли тут трудитися. Василя разом з Іваном запрошували оселі зводити. Та й у господарстві мукало чотири корови. А це також дохід. Тож не дивно, що через якийсь час сім’я обзавелася автомобілем, купили нові меблі. Придбали й комп’ютер. Хоч Василина і бурчала, що то розкіш, але молоді наполягли, що дітям згодиться.

Поки справа дійшла до хлопців, за комп’ютер все частіше зимовими вечорами сідав Іван. Вже й казки дітлахам не читав, казав, нехай мама дітей спати вкладає. Коли не зайде Оленка в кімнату, Іван як не в «стрілялки» бавився, то щось читав. На дружину – нуль уваги. «Нехай натішиться цією диво-технікою…» – думала жінка. Якби ж то знаття…

З новою подругою спілкувався вночі

…Вже й діти до школи пішли, навчилися читати, а інтерес батька до комп’ютера не пропав. Він так само вечори проводив біля монітора, а не за столом, за яким родина пила чай. Одного разу до кімнати, де Іванко спілкувався невідомо з ким, влетіла розлючена Василина:

– Дорогенький, це вже занадто. Не подивлюся, що ти мій син і в тебе троє дітей. Отримаєш по голові, а твій комп’ютер розлетиться на друзки…

Після цього Іван виходив на кухню, де щебетали хлопчаки, розмовляли про господарство батьки, а непосидюча Оленка всім підливала в чашки пахучого чебрецевого чаю з медом. В той момент він відчував родинне тепло і навіть жалкував, що ігнорував їхнє товариство. Але… Тепер він пробирався до комп’ютера вночі, коли в хаті усі засинали. Бо вже не міг жити без нього. Точніше… без неї.

…З Раєю він познайомився півроку тому в соціальних мережах. Іван і не зогледівся, як без спілкування з чарівною брюнеткою з Росії не міг прожити й дня. Непомітно вони перейшли на ти. Рая свій день починала з листа до чоловіка з України. І хоч знала, що в нього троє дітей, але не могла не писати. І Йванко міг годинами вдивлятися у великі чорні очі нової знайомої, а потім писати, писати… Про що? Про роботу, про домашні клопоти, про своє захоплення Раїсою. Він навіть не помітив, що спілкується з цією жінкою більше, ніж з дружиною. Діти теж відчули, що батько якийсь «не такий…»

А одного разу, коли всі спали, малий Тарасик вийшов до туалету, помітив світло у кабінеті й тихенько прочинив двері. На екрані монітора він побачив фото жінки, на яке дивився батько, і на ранок випалив мамі:

– А наш тато вночі любується чужою тьотею і пише їй пісьма…

Оленку насторожила ця звістка і вона вирішила поговорити з чоловіком. Той усе заперечив, мовляв, що ти слухаєш дитячі вигадки. А через тиждень заявив родині, що збирається на заробітки у Росію. Для Василя це – як грім з ясного неба:

– Невже тобі вдома тих заробітків мало? Ми ж не ледачі, гроші маємо.

– Матимемо ще більше, – кинув байдуже Іван і таки поїхав, як сам казав, до Москви.

Повернувся через два місяці. Гроші привіз. Але стосунки між подружжям стали ще холоднішими. Вдома чоловік вже й до роботи не брався. Все більше сидів біля комп’ютера, а згодом знову зібрався на заробітки. Тепер він там залишився на три місяці. Додому телефонував рідко. Спитає про дітей, про здоров’я батьків – і все. Оленки ніби не існувало в його житті.

Заробітчанські гроші були від коханки

Дорога Іванка пролягала зовсім не в Москву, а в Санкт-Петербург. До Раї – успішної бізнесменки, розлученої жінки, матері двох дітей. Для повного щастя їй давно не вистачало чоловіка. От і завела вона спочатку віртуальний роман з вродливим Ванюшею з України, а потім і зустрілися. Рая відразу закохалася у свого знайомого і вирішила: «Він неодмінно буде мій… Відбили ж у мене кілька років тому чоло-віка. А я що, не можу?» І вже першої ж хмільної солодкої ночі, коли вони не спали ні хвилини, нашіптувала милому на вушко:

– Детей твоих обеспечим… Жена ни в чем нуждаться не будет… Не переживай. Только ты и я. Ведь не всем даеться настоящая любовь… Зачем тебе село? Здесь у нас все будет…

І чим більше часу Іван проводив з Раєю, тим більше звикав до неї. Навіть подумати не міг, що ці стосунки стануть такими сер-йозними. Тож повернувшись в Україну, вже знову мріяв про зустріч зі своєю коханкою, яка щедро давала йому гроші. Він їх привозив додому, віддавав дружині, а серце краялося, бо Іван не міг дивитися їй в очі. І коли після другого свого «заробітчанського хліба» повернувся в село, то не витримав. І якось ввечері за столом заявив:

– Я поїду жити в Росію. Не ображайтеся… Зустрів там жінку... Точніше, давно її знаю, – ледь чутно промовив, опустивши очі. – Через Інтернет познайомилися…

Що тут робилося… Плач, сльози. Василь вхопився за серце, а Василина, відчинивши навстіж вхідні двері, закричала:

– Геть з моїх очей… Оленка залишиться з нами. Діти теж. І якщо навіть іншого в нашу хату приведе, приймемо, як сина…

Ошелешений Іван у той же вечір покинув рідне село. На ранок у колись благополучній родині знову були сльози й істерика, а Василина спересердя жбурнула комп’ютер у ставок…

…Минув рік, а Оленка все надіється, що Іван таки приїде додому. Якщо не до неї, то хоч до дітей. Але чи повернеться? Бо в Росії у нього нещодавно народилася донька…

Тетяна ХУТІРСЬКА,

Львівська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>