Що таке резус-конфлікт?

У нас із чоловіком різниться не тільки група крові, а й резус: у мене мінус, а у нього плюс. Хочемо народжувати. Чи може бути якийсь резус-конфлікт? (Марія КОВАЛЬЧИК, Маневицький район Волинської області)

Група крові залежить від присутності або відсутності певних білків, умовно названих А і В. Кров групи А (ІІ) містить тільки білок А, кров групи В (ІІІ) – тільки білок В, кров групи АВ (ІV) містить обидва види білка, а група крові, позначена О (І), не містить ні того, ні іншого. Від наявності або відсутності особливого білка в крові залежить і резус-фактор: якщо він є – резус позитивний, немає – негативний. Група крові і резус-фактор не змінюються протягом всього життя.

Свою групу крові і резус-фактор потрібно знати обов’язково. Якщо знадобиться екстрене переливання крові (а в житті таке трапляється), то людині повинні влити тільки сумісну з її групою кров і такого ж, як у неї, резус-фактора, інакше наслідки можуть бути плачевними. Якщо в паспорті не вказані ці відомості, лікареві знадобиться щонайменше півгодини, щоб визначити групу.

Крім того, обов’язково потрібно знати групу і резус крові, якщо збираєшся народжувати. Тоді, знаючи резус потенційного батька, можна наперед передбачати, чи не загрожує майбутньому малюкові резус-конфлікт, і у разі потреби вжити заходи.

Що ж таке резус-конфлікт? Це ситуація, коли під час вагітності мама і майбутній малюк мають різні резус-фактори. У такому разі материнський організм виробляє антитіла, що руйнують клітини крові майбутнього немовляти. Найскладніша ситуація, якщо мама має Rh–, а тато Rh+. Під час першої «конфліктної» вагітності таких антитіл виробляється небагато, і дитині ще нічого не загрожує. Але з кожною подальшою вагітністю ризик зриву або мертвонародження збільшується.

Чи можна допомогти в цій ситуації? Так. Якщо у жінки резус-фактор негативний, а у чоловіка позитивний, і вона завагітніла, необхідно пройти курс лікування імуноглобулінами анти-Rh, які запобігають конфлікту «мати-плід». Цей курс повторюється на 28 і 32-му тижні. А ось конфлікт у межах груп крові не є небезпечним для майбутнього малюка. Єдине ускладнення: після появи на світ дитини може виникнути жовтяниця новонароджених.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>