Вишиті ікони лише дарує

Володимир ВІТКАЛЮК біля своїх ікон

Володимир ВІТКАЛЮК біля своїх ікон

Володимир Віткалюк – майстер своєї справи. Вишиті ікони Матері Божої, Ісуса Христа, Миколая Чудотворця можна побачити, коли заходиш до його будинку.

Народився і навчався Володимир Григорович у Луцьку. За освітою вчитель фізкультури, але працював головою колгоспу. Коли переїхав з міста в село Острожець Млинівського району, тоді й почав створювати дивовижні ікони.

– Навчився вишивати ще у першому класі у гуртку «Умілі руки», – розповідає Володимир Григорович. – Мама моя теж була у цій справі гарною майстринею.

Найпершою іконою, яка залишила велике враження від вишивання, була Матір Божа. Над цією роботою трудився з ранку до вечора два місяці. Тішиться і тим, що має безліч узорів, які вже встиг пороздавати бажаючим вишивати. Під час святкування дня Острожця сюди завітав один народний депутат, який теж отримав дарунок для парламенту від Володимира Григоровича. Поляки, котрим його вишиті образи припали до душі, навіть запрошували вишивальника до своєї країни.

Цікавлюся, а чи не пора організувати виставку? Володимир Григорович каже, що односельчани бачили його роботи, але виставляти їх у Млинові чи Рівному, куди запрошували, не захотів – вишиває для себе. Кожну створену ікону освячує священик,адже до того це – просто картинка. Вишитих образів Володимира Віткалюка у Польщі, Росії, Італії, Україні так багато, що й не злічити. Жодну не продав – дарує своїм рідним, близьким та знайомим.

Свої вміння Володимир Григорович передав внучці-дев’ятикласниці, яка вже має дві вишиті картинки. У Володимира Григоровича ще чимало задумів. Найбільше бажання – вишити ікону Божої Матері, яка має 78 тисяч хрестиків.

Надія ПАНАСЮК,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>