На Сході України люди живуть менше, ніж на Заході

Міжнародний центр перспективних досліджень провів перше системне посткризове вивчення головних факторів, що впливають на добробут сучасних українців. Автор ідеї, заступник директора цього центру Максим Борода, розповідає, що дослідження проводили за п’ятьма напрямами – добробут, суспільство, освіта, охорона здоров’я та довкілля. Кожен з них оцінювали за кількома основними показниками.

– Добробут оцінювали за сімома критеріями – від рівня ВВП на одну особу в області до кількості в ній користувачів Інтернету, – розповідає пан Максим. – Щодо ВВП, то найвищий він у Києві – 61,5 тисячі гривень на особу на рік. А найбіднішими виявилися Тернопільська, Чернівецька і, дещо несподівано, Хмельницька, Херсонська та Житомирська області, де на особу припадає від 9 до 11 тисяч гривень на рік.

Згодом фахівці підрахували всі показники. І ось що в них вийшло. За добробут лише два регіони – місто Київ та Харківщина – отримали  “четвірку”. Далі – 12 “трійок” і 13 “двійок”. Якщо говорити про освіту й брати до уваги середній бал зовнішнього оцінювання, то там така ситуація: лідирує Київ (160,4 бала), за ним йдуть Севастополь, Львів, Івано-Франківськ та Рівне (159,1-157,7 бала). Найнижчий середній бал (149) показали Полтава та Крим. У системі охорони здоров’я основний показник – очікувана тривалість життя населення. Виявилося, що на Сході України люди живуть на 3-4 роки менше, аніж на Заході. Так у Києві та на Тернопільщині середній вік становить понад 72 роки, на Чернівеччині та Івано-Франківщині – понад 71. Найменша середня тривалість життя (67,7–67,9 року) – у Миколаївській, Кіровоградській, Донецькій та Дніпропетровській областях.

Підсумовуючи проведені дослідження, Максим Борода зазначив, що найбільш якісними за всіма рівнями для життя є чотири регіони: Харків, Севастополь, Тернопіль та Львів. Інші мають низькі оцінки за рівнем життя.

Підготувала Руслана ТАТАРИН

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>