Лунали пісні УПА

Біля стін старовинного монастиря у Новому Загорові відбувся традиційний фестиваль повстанської пісні. У ньому взяли участь і знаний ветеранський хор «Посвіт», і відомий на Волині ансамбль «Чорна черешня», і аматорські народні колективи. Прозвучали залпи із символічних гармат.

Присвячувався захід 68-й річниці знаменитого бою вояків УПА з фашистами. Тоді монастир, який мав стратегічне значення (бо розташований на перехресті доріг, на височині, товщина мурів досягала двох метрів), обороняла чота «Берези» (Андрія Мартинюка). Сорок чотири сміливці, маючи на озброєнні лише легкий міномет, кілька кулеметів, гранати і гвинтівки, понад добу протистояли тисячній навалі окупантів. Німці змушені були застосувати навіть танки і літаки. Через гучномовці неодноразово пропонували повстанцям здатися, гарантуючи життя. Декільком упівцям вдалося вирватися з оточення, одного з них (до речі, росіянина за національністю) німці все-таки взяли у полон і повісили в Загорові.

Юлія КОВАЛЕВИЧ
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>