Чи продавати картоплю?

Минулий рік був невдалим для волинських та й взагалі українських картоплярів. Проте 2011-й виявився навпаки напрочуд врожайним. Не лише великі господарства, а й одноосібники отримали небувалі результати, навіть там, де не приділялася особлива увага посадковому матеріалу.

Цього року на Волині, за словами заступника голови Волинської облдержадміністрації Віталія Карпюка, планують зібрати понад мільйон тонн картоплі. Але чи окупиться селянинові його праця, це ще питання. Ринок нині надзвичайно насичений, тому й ціни різко пішли донизу. На Волинь «хлинули» заготівельники з півночі та сходу України. Наприкінці серпня вони скуповували картоплю по гривні за кілограм. На початку ж вересня, коли викопування бульби стало більш масовим, взагалі знизили ціну до 80-90 копійок. Місцеві ж фермери та заготівельники, які мають канали збуту продукції у столиці чи на сході, пропонують землякам трохи більший заробіток.

Ситуація з ціною на «другий хліб» занепокоїла керівництво Волині. В обласній державній адміністрації відбулася селекторна нарада за участю Віталія Карпюка, який курує питання сільського господарства. Чиновник вважає, що заготівельники намагаються обманути селян, занижуючи ціну, і закликав не продавати картоплю за ті копійки, що пропонують заїжджі бізнесмени, а просити принаймні удвічі більше. Тим, хто має можливість, слід самотужки вивозити свою продукцію на ринки. «Урожай картоплі в цьому році високий і на Волині, і в інших областях. З цим і пов’язане зниження цін. Ми рекомендуємо сільгоспвиробникам продавати картоплю в комунальні установи, а також зберігати її в овочесховищах і збувати згодом за вигіднішими цінами», – зауважив він.

Багато у чому поділяє цю позицію фермер з Рожищенського району Тетяна Карпюк. Вона прогнозує, що ситуація зміниться буквально з настанням перших морозів. Ціна автоматично підніметься до 2-2,20 гривень за кілограм картоплі.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>