Україна починається з власного будинку

Святослав ФОРМАНЮК та Андрій ПРОКОПЧУК все зробили своїми руками

Святослав ФОРМАНЮК та Андрій ПРОКОПЧУК все зробили своїми руками

Біля будинку №33, що на вулиці 8 Березня у Луцьку, як у музеї. Тут і млинок, і фонтанчик, і віз, що чекає господаря, який привіз змолоти зерно, і лелека на даху хатини. «Моя Україна» – написано на стіні будинку. Поряд – національний прапор. Так зустрічають мешканці цієї багатоповерхівки 20-річчя Незалежності нашої держави. А дбають про зразковий двір Святослав Форманюк та Андрій Прокопчук, які власними руками і створили все це диво.
Хутірські спогади надихнули до роботи
Обидва чоловіки родом із Локачинського району. Святослав Миколайович каже, що Україна для нього почалася із села Залужного, з хутора.
– Я виріс у «шевченковій» хаті під соломою. У школу ходив за два кілометри від дому. Згодом батьки переїхали у село П’ятикори, однак я дуже добре пам’ятаю той куточок, де народився, – ділиться спогадами. – Речі, які були на тому хуторі, я перевіз у Луцьк, деякі навіть розмістив у світлиці в школі, де працюю. Зараз уже нема тої хати під соломою. Згоріла. Однак я часто там буваю. Саме ті спогади дитинства і навіяли мені створити маленький центр українознавства у багатоповерхівці.
Тож майже два роки тому Святослав почав наводити лад у під’їзді. Облаштував там куточок минувшини: тин, вишивки, мальви і соняшники. Стіни аж до дев’ятого поверху прикрашають картини. Наприклад, на першому портрет Шевченка власноруч виготовив тесть Андрія Прокопчука. Хтось привіз із бабусиної скрині давні вишиті картини у саморобних рамах. Хтось пожертвував для під’їзду сучасні репродукції. Але кожна родина зробила свій внесок, щоб прикрасити дім. Тому не дивно, що діти у багатоповерхівці дружать, сім’ї збираються на свята.
– Ми навіть Новий рік святкуємо, буває, разом. Одного року всі зійшлися на площадці, то сиділи до самісінького ранку і спілкувалися. А на спільному балкончику, де господині сушать випраний одяг, Святослав Миколайович обладнав такий собі кабінет, де можна попити кави. А у день Андрія Первозванного він влаштовує свято дітям. Не відходили вони від нього, коли вчитель разом з Андрієм Прокопчуком облаштовували подвір’я, встановлювали млинок.
– Ми тиждень добряче попрацювали, – посміхається ентузіаст. – Практично усе зроблено власними руками. Тільки 500 гривень витратив на клумбу. А от дошки на хатинку та млинок мені дав мій похресник. Фонтанчик зробив сам, провівши сюди воду через балкон власної квартири. Звичайно, він працює тільки на великі торжества. А колесо для воза привіз аж з Локачинського району, його непросто було знайти, бо дерев’яне.

Облаштував світлицю і в школі
Святослав Миколайович хоче створити українську світлицю і в Луцькому реабілітаційному центрі, де він працює вчителем початкових класів. Робота не з легких, адже тут навчаються дітки, які мають проблеми слуху та погано рухаються. Є навіть дві дівчинки, які взагалі не ходять.
– Доводиться інколи їх носити на руках, якщо їм, наприклад, потрібно в туалет. Правда, щоденно у школі чергують батьки, але і їм треба інколи відійти. Тож за цими дітками треба дуже пильнувати. Хочеться, щоб і вони бачили навколо себе тільки прекрасне. Задля них і створив світлицю, над якою працюю уже сім років. Багато експонатів домашніх, ще дідівських. Старовинний польський дубовий стіл, сервант перевіз у школу з хутора мого дитинства, зібрав різноманітні речі вжитку українців – коловоротки, ночви, віз, млин, тин, є стара селянська піч у хаті… Художниця Валентина Михальська подарувала нам у світлицю свою картину. Гарно. Думаю, що з часом експонатів тільки побільшає.
– Як Ви думаєте, Україна відбулася?
– Українці за неї багато боролися. А згадаймо Майдан? Я сам був його активним учасником. Прикро, що сьогодні держава не туди йде, посилюється диктатура. Не Межигір’я нині треба розбудовувати, а малі території, власні двори, починати з українського слова, минувшини, з порядку в під’їзді, з культури. Адже Україна починається з будинку, де ти живеш. І якщо люди бачитимуть, що хтось хоче навіть у багатоповерхівці зробити гарніше, також будуть прагнути не смітити.
На День Незалежності біля тридцять третього будинку буде свято. Святослав Форманюк каже, що сусіди обов’язково зуст-рінуться у дворі. Правда, Андрія Прокопчука з ними не буде. Він змушений шукати підзаробіток за межами нашої держави…
Марія ДУБУК,
Волинська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>