Першими на Волині зібрали хліб у «Романові»

У кабінеті голови СТзОВ «Романів», що в Луцькому районі, Віталія Заремби на видному місці – пишний пшеничний сніп. Збір зернових у Романові закінчили ще сьомого серпня, на орендованих площах у Хорлупах Ківерцівського району – восьмого. Віталій Миколайович навіть час записав: 23.45. Хоч дощі й завдали шкоди, однак цьогорічний врожай щедріший минулорічного.У кабінеті голови СТзОВ «Романів», що в Луцькому районі, Віталія Заремби на видному місці – пишний пшеничний сніп. Збір зернових у Романові закінчили ще сьомого серпня, на орендованих площах у Хорлупах Ківерцівського району – восьмого. Віталій Миколайович навіть час записав: 23.45. Хоч дощі й завдали шкоди, однак цьогорічний врожай щедріший минулорічного. 

А на столі у Віталія Заремби – привітальна телеграма від голови Волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука, який дякує керівникові господарства за прекрасний результат на жнивах і «вагомий внесок у волинський коровай».
Всього ж у «Романові» зерновими було засіяно 863 гектари. Правда, з них 12 втратили через погодні умови.
– Жнива і справді були непростими. Адже часто дощило – перед цим всі господарства рівні, – розповідає про своє господарювання Віталій Миколайович. – А зібрали цього року 4250 тонн збіжжя. Хоч було посіяно стільки ж, як і минулого року, але намолотили на 1150 тонн більше, що радує. Врожайність склала 52 центнери з гектара (у 2010 році – 37).
Всього господарство орендує 697 паїв, і нині розраховується з людьми за оренду. Хтось бере пшеницею, хтось грішми, дехто чекає на кукурудзу чи цукор – кому що потрібніше. Решту збіжжя господарство продасть на хліб.
– Частина піде на фураж, бо маємо півтори тисячі голів худоби (з них 600 корів), – зазначив керівник. – Оскільки на якість зерна вплинули дощі, то там, де площі засіяли німецькими сортами, менші втрати. Бо це зерно витримує вологу.
– Чи подорожчає хліб восени?
– Думаю що так. Адже на його ціну вплинуть енергоносії. Врази підскочили ціни на добрива. Прикро, що в нашій державі не можна спрогнозувати, що нас очікує на початку маркетингового року.
Як зазначив Віталій Заремба, 2011 рік не гречаний:
– Спочатку була засуха, і ми сподівались на «нульовий варіант». Однак минулого року зібрали по 18 центнерів з гектара – це хороший результат як для гречки. Цього року під цю культуру виділили 70 гектарів. І якби селянинові давали по 10 гривень за кілограм – то це вже непогана ціна.
У «Романові» планують зібрати й непоганий врожай кукурудзи. Нею засіяно аж 475 гектарів – буде і силос, і зерно.
Марія ДУБУК,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>