Дощі загрожують врожаю

Нині пора жнив. Та жнивувати на повну потужність не дозволяє погода – дощі буквально заливають поля. Непроста ситуація склалася на Ратнівщині, хоча місцеві сільгосппідприємства підготували зернозбиральну техніку у достатній кількості. Якби погода – за два тижні хліб був би у коморі. Та цих два тижні розтягуються на значно довший час. В окремих селах є такі площі під зерновими, які підтоплені, і комбайни зможуть працювати на них не раніше, ніж днів за десять, і то за умови, якщо більше не буде дощу.
Проблеми зі збором урожаю виникають і у Луцькому районі. Залишилося зібрати врожай більше, ніж з третини площ. Зерно починає чорніти. Деякі господарства використовують спеціальну техніку для осушки врожаю, проте таку розкіш можуть дозволити собі не всі.
Тоне у дощовій воді й картопля та інша городина. На Ратнівщині селяни, хоча ще не час, уже частково почали збір бульби. Копають на низинних полях там, де вона вціліла, витягуючи її з води. Така картопля годиться лише для худоби. Багато селян лишилися й без буряків, моркви і капусти. Є поді-бна проблема й у Любомльському, Любешівському та Володимир-Волинському районах. Тут рятувальники МНС відкачували дощові води з присадибних ділянок.
На окремих територіях в області за кілька днів випала місячна норма опадів. І серпень знову почався з дощів…
Валентина ПИЛИПЧУК,
Сергій КРАЙВАНОВИЧ,
Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>