За три місяці у Мульчицях збудують школу

Нова школа росте, стара – доживає останні дні

Нова школа росте, стара – доживає останні дні

У березні минулого року в нашій газеті під рубрикою “Читач викликає кореспондента” було опубліковано матеріал “У Мульчицях може завалитися школа”. З проханням допомогти тоді в редакцію звернулися місцеві жителі. У публікації йшлося про аварійний стан навчального закладу у віддаленому поліському селі Володимирецького району.
Батьки учнів були готові до радикального кроку – не пустити дітей в школу, щоб привернути увагу всієї України до катастрофічного стану будівлі. Газету з матеріалом ми відправили в адміністрацію Президента, в Кабінет Міністрів, міністру Табачнику, в Рівненську обласну раду та адміністрацію. Зведена з клунь у 1960-х роках дерев’яна будівля школи могла обрушитися на голови учнів та вчителів.
Проектну документацію виготовили ще у 2007-му, але будівництво так і не розпочалося. Сільський голова Василь Шкіль написав десятки звернень в усі державні інстанції, але отримував лише відписки. У серпні 2010-го сільська громада після батьківських зборів уже в формі ультиматуму вкотре звернулася до обласної влади і заявила, що з першого січня 2011 року діти в небезпечну для життя школу не підуть. Після зимових канікул в Мульчицях побував голова Рівненської обласної державної адміністрації Василь Берташ, який на власні очі побачив у класах підперті стовпами стелі, йому на голову падала штукатурка, а під ногами “хвилювалася” підлога. Керівник області заявив, що в селі до першого вересня цього року збудують нове сучасне приміщення, адже стара будівля ремонту не підлягає.
Минулого тижня ми побували у Мульчицях. І хочемо повідомити читачам радісну і приємну новину: нарешті багатостраждальне село дочекалося. Будівництво, на яке виділено 27 мільйонів гривень, йде дійсно ударними темпами. Працює спеціалізована техніка, вантажні машини підвозять будівельні матеріали, бригада мулярів завершує цегельну кладку. Робота не припиняється ні на годину  і в будні, й у вихідні. Для забезпечення водою пробили свердловину глибиною 90 метрів.  
За старим аварійним приміщенням просто на очах виростає нова двоповерхова школа, розрахована на 530 учнів. Будівельні роботи розпочалися 19 травня і за цей час вже зроблено дуже багато. Неподалік зводиться сучасна котельня, яка опалюватиме весь навчальний комплекс місцевим, доступним і дешевим паливом – щепою. Адже у навколишніх лісах дров вистачає. Тому при проектуванні школи врахували сучасні вимоги до енергозбереження.
Щоб заощадити кошти, проведуть реконструкцію пришкільного інтернату. Там також будуть класні кімнати. В Будинку культури, який розміщений навпроти школи, планують обладнати спортивний зал. Саме з цього приводу довелося в селі чути нарікання, мовляв, було б добре, якби все знаходилося в одній будівлі. Як сказала одна жіночка: “Я того плану реконструкції не бачила, але він поганий”. Люди добрі, давайте виходити з сьогоднішніх реалій. Це просто диво, що для Мульчиць взагалі знайшлися кошти в цей кризовий час! Звичайно, ідеальний варіант: школа-комплекс в одному приміщенні, було б добре ще й з басейном, як будують в сусідній Білорусі. Але поки ми до такого не дожили.   
З початком будівництва життя у Мульчицях пожвавішало. Підсобними робітниками тут працюють місцеві селяни. Вже не потрібно їхати десь на сезонні заробітки. Рівненські будівельники живуть в інтернаті та по хатах.
Ми зайшли в аварійне приміщення. Тут також вирує робота. Мульчицькі вчителі нарешті дочекалися давно обіцяного будівництва і дружно, з жартами та посмішками виносили старі парти та класні дошки. Педагоги сподіваються, що на новосілля їм подарують нові. Адже кажуть, що відкривати їхню школу приїде президент Янукович. Хоча беруть сумніви, адже дорога до Мульчиць жахлива. Хіба що прилетить на гелікоптері. Як співається в популярній дитячій пісні: “Прилетит вдруг волшебник в голубом вертолете”.
Старе приміщення демонтують і тут зроблять спортивний майданчик.  
– Саме завдяки резонансній публікації в газеті „Вісник+К” про аварійну школу у Мульчицях дізналася вся Україна, – розповідає сільський голова Василь Шкіль. – Звернулися до вас, тому що тут 250 передплатників. Найбільш шановане в наших краях видання. Вже після вас розпочалася ланцюгова реакція: написали рівненські газети, приїхали журналісти з центральних телеканалів.
Виконроб організації-підрядника “Рівнеагроспецмонтаж” Юрій Яндульський має чималий досвід у будівництві таких навчальних закладів. Минулого року споруджував школу в селі Познань Рокитнівського району.
– Наші будівельники працюють в одну зміну, але по 12 годин, від зорі до зорі. Адже на День Незалежності необхідно здати об’єкт. Якщо в Україні не буде Фукусіми, то школу ми збудуємо, – переконаний Юрій Анатолійович. – Працюємо згідно з графіком, іноді навіть випереджаємо. Головне, щоб без перебоїв забезпечували необхідною технікою та будівельними матеріалами. А робочих рук вистачає. Вже штукатури розпочинають свою роботу. На будові зараз працює 70 робітників.
– Ми вже віримо, що першого вересня наші діти підуть у нову школу, – продовжує директор навчального закладу Олександр Ярута. – Всіма силами допомагає наш колектив. Коли виникне потреба, звернемося по допомогу до батьків. Зараз в школі майже 500 учнів, у нас цього року було 35 випускників і в перший клас прийде 52 дитини. Тож кількість школярів постійно зростає.
За словами Василя Шкіля, минулого року в них народилося 62 дитини – це вже два класи учнів, і за шість місяців 2011-го – 36 немовлят. Тому будівництво школи – це інвестиція в майбутнє України, а Україна розпочинається з Мульчиць, стверджує сільський голова.
Кость ГАРБАРЧУК,
Рівненська область
Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>