Середньовічні мелодії та танці будили Луцький замок

Фото Петра КРИВОШЕЯ

Фото Петра КРИВОШЕЯ

Уже вп’яте за останні роки у стінах Луцького замку водили хороводи минулих віків, любителі насолоджувались етнічною музикою та вогняним шоу. У ніч з 26-го на 27 червня разом з гостями з Польщі, Білорусі та Молдови лучани зустрічали схід сонця.Як розповідали ті, хто щороку відвідує «Ніч у Луцькому замку», цього разу людей чомусь було не дуже багато. Можливо, комусь дорогим видався квиток, який коштував 100 гривень, а вже у день дійства 120 гривень. До речі, навіть у другій годині ночі ціна не зменшувалась, хоча до закінчення арт-шоу залишалось кілька годин. Бувальці розмірковували, що це напевно пов’язано із виступом популярного молдовського рок-гурту «Здоб ші Здуб».
Луцький міський голова Микола Романюк, спілкуючись перед початком дійства з представниками засобів масової інформації, розповів, що на Замковій площі представили свої вироби сорок майстрів народної творчості. Він адресував теплі слова учасникам фестивалю, які приїхали з-за кордону, а також з Євпаторії, Львова, Харкова, інших регіонів України, та вручив їм подяки і сувеніри. Для журналістів орга-нізували театралізовану екскурсію «Лабіринтами століть».
Поки чекали виступу головних гостей фестивалю, відвідувачі не мали часу сумувати. Цікаве вогняне шоу продемонстрували театри «Вольфрам» з Криму та «Танець світлячків» із Полтави. Захоплюючим був номер театру на ходулях «Шоу велетнів» з Євпаторії. Багато відвідувачів зібралося біля живих скульптур із Криму. Щоб змусити лицаря чи ефектну пані поворухнутися, варто було кинути монетку в горщик, який стояв біля підніжжя «пам’ятників». Дівчата в старовинних одежах навчали автентичних танців, на сцені лунала волинка, а на замковій стіні демонструвались фільми учасників європейських кінофестивалів та «молоде кіно» Луцька. Волинським мотивам була присвячена піскова анімація хар-ківської художниці Дарії Пушанкіної. Популярністю користувалися віночки з живих лісових квітів. Тож парубки діставали з гаманців 50 гривень і перетворювали своїх супутниць на мавок. А солом’яний віночок коштував на 20 гривень дешевше. Ковалі розпалювали горна й запрошували бажаючих на майстер-класи. Не відставали від них гончарі та майстри з соломкоплетіння. Пахощі смаженого кабанчика, шашликів та іншої смакоти, яку готували майже сімдесят кухарів, розносились навкруги. В окремих казанах кипів борщ. Казали, що приготували його аж 80 літрів. Поруч пасічники прихвалювали мед та пропонували скуштувати особливої медовухи. Завітали на свято й винороби з Мукачева. Тож кожен знаходив заняття собі до душі: хто навчався народним ремеслам, а хто дудлив спиртні напої.
Серед відвідувачів арт-шоу більшість молодих людей, розстеливши покривала на землі, насолоджувались середньовічною музикою. А мою увагу привернула сивочола жінка у солом’яному віночку. Знайомимося: Марія Ничипорук приїхала з Нововолинська разом з внучкою.
– Я вперше на такому дійстві, – каже 68-літня жінка, – то внучка-студентка мене витягнула. І не шкодую, що не висплюся, бо тут стільки всього цікавого. Ніколи не забуду вогняне шоу та акторів на ходулях. Я навіть водила хороводи. От, правда, ціни на напитки та наїдки дорогі, але, бачу, це нікого не бентежить, бо всюди величезні черги. Як доживу наступного року, обов’язково ще раз приїду, ще й подруг загітую.
Наближалася четверта година ранку. Все більше збиралося молоді біля центральної сцени. І ось довгоочікувані гості – фольк-рок-етно гурт «Здоб ші Здуб». Ніхто не відчував втоми. Всі підспівували відомі хіти та танцювали, тож свято вдалося. А наступного року, як обмовились організатори, на ніч у Луцькому замку, можливо, запросять Руслану.
Руслана ТАТАРИН,
м. Луцьк

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>