Наприкінці 30-х років ХХ століття у Львові вийшла книжечка “Свят-вечірні й різдвяні страви”, яка мала б стати настільною для українських господинь. Втім, через невеличкий тираж, який авторка Ганна Онишкевич замовила за власний кошт, видання широкого поширення не набуло.
– Найімовірніше, авторка була представницею священицького роду, прекрасним знавцем кулінарної справи, глибоко віруючою людиною, яка ревно сповідувала українські традиції, – розповідає старший викладач Рівненського державного гуманітарного університету, співачка, лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів Галина Попович-Швидків. – Вона по крупинці збирала древню рецептуру для святкових столів, застосовувала її на власному досвіді. Один з екземплярів цього рецептового збірника потрапив до моєї бабусі Єлизавети Голонько, дружини православного священика, і вона повсякчас під час посту, при підготовці до свят-вечорів користувалася порадами цієї книги. Причому, не тільки кулінарними у приготуванні різного роду узварів, вареників, маківників, завиванців, студеної риби, борщів, юшок, а й чисто духовними, адже зі сторінок книги можна було почерпнути і колядки, і щедрівки, і молитви. Виникла думка здійснити автентичне видання. Це вдалося при підтримці ТОВ “Острозький завод мінеральних вод” та видавця Олега Зеня.
Сергій НОВАК,
Рівненська область
Comments: |