Чотири отамани повернулися додому

На Житомирщині відкрито пам’ятник борцям за волю України, які під проводом отаманів Соколовських боролися за свободу свого краю в 1918-1920 роках. Пам’ятник постав у селі Горбулеві Черняхівського ра-йону, на батьківщині Олекси, Дмитра, Василя та Олександри (Марусі) Соколовських. Цікаво, що головними спонсорами чотиритонного монументу стали старовіри із Закарпаття та міста Хмельницького, які побажали, щоб їхні імена не були названі.
На урочисте відкриття пам’ятника прибули делегації козаків із Житомира та Вінниці, нащадки Соколовських, українські письменники, правозахисники, народні депутати Іван Заєць, Євген Добряк, Олег Білоус. А довгождану подію організували історичний клуб “Холодний яр”, обласний провід ОУН, гайдамацьке військо древлянське Українського козацтва. Ті, хто прибув на відкриття, щиро дякували горбулівцям за те, що вони зберегли пам’ять про земляків-отаманів та визначні історичні події, передавали правду про них із покоління в покоління та донесли її до наших часів. Один із дослідників тієї героїчної доби, головний спеціаліст Держархіву Вінницької області Костянтин Завальнюк, привіз у подарунок горбулівцям свою книгу “Українська амазонка Олександра Соколовська (отаманша Маруся)”.
Галина Ярославець,
Житомирська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>