І в чорнобильській зоні народжуються діти

Заступник головного лікаря районної лікарні Марія Пащук зазначила, що в трьох лікарських амбулаторіях, чотирьох ФАПах і 15 фельдшерських пунктах працює 163 фахівці. Але найсерйознішою проблемою в медицині району залишається нестача кваліфікованих кадрів: терапевтів, сімейних лікарів, педіатра, фтізіатра, онколога.
– Більшість наших медиків – пенсіонери, – бідкається Марія Іванівна. – Ми постійно запрошуємо молодих спеціалістів, але до нас не поспішають їхати. Направити випускника медичного університету в другу зону без його згоди не мають права. Тому й склалася така ситуація. Будемо чекати, поки наші студенти з цільовими направленнями повернуться в Народичі.
– Якщо говорити про стан здоров’я наших мешканців, – продовжує Марія Пащук, – то серед дорослих на першому місці онкологічні захворювання, далі йдуть ендокринологічні та серцево-судинні хвороби. Всі наші жителі, від старого до малого, підлягають обов’язковому щорічному медичному огляду. Таким чином виявляємо в середньому 30-35 нових людей з онкологічними хворобами. Якщо раніше на медогляди приїжджали київські та житомирські спеціалісти, то тепер, через брак грошей, ми все проводимо власними силами. Згідно з графіком, узгодженим з місцевою владою, виїжджаємо у села. Дітей перевіряємо на базі нашої поліклініки, адже маємо найсучаснішу діагностичну апаратуру, яку нам придбала організація “Чорнобиль-Тюбу”.
– Хочу наголосити – життя в Чорнобильській зоні триває, – продовжує розмову голова Народицької районної ради Анатолій Леончук. – Якщо 15 років тому у нашому дитсадочку в Народичах залишалося 40 дітей, у школі  – 112, то зараз у садку  – 150 дітей, у школі понад 500 учнів.
Останні дослідження, проведені профільними міністерствами в 2008 році, показали, що підстав відносити цю територію до зони обов’язкового відселення фактично вже немає. До Народичів повернулося багато випускників вишів, які родом звідси, бо тут їм знаходилась робота. Вони створили сім’ї і, звісно, почали народжувати дітей.
Ще одна цікава деталь: за показником народжуваності відносно чисельності населення Народицький попереду всіх інших районів  Житомирської області.
Кость ГАРБАРЧУК,
Житомирська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>