У Збаражі відкрито експозицію для садистів

Капітально відреставрований кілька років тому Збаразький замок продовжує дивувати туристів екзотикою. Одна з останніх – кімната знарядь тортур, відкрита у замкових підземеллях. В експозиції – дев’ять пристроїв, якими у середні віки карали “надто розумних” – відьом, незговірливих, дивакуватих тощо.
– Засоби  тортур – одна з малодосліджених тем у нашому краї, – розповів науковий співробітник національного заповідника “Замки Тернопілля” Володимир Данилейко. — Садистські пристрої застосовували у часи інквізиції в Іспанії, Італії, Німеччині, а з посиленням впливу католицизму – і на території сучасної України. Звідси й ідея – показати подібний “інструментарій” у Збаразькому замку.
Експонати – цілком боєздатні. Їх виготовили за оригінальними кресленнями з давніх архівів. Один із “найгуманніших” – “скрипка пліткарів”. Її застосовували до винних у наклепі на особу. Руки і шию “базарної баби” закріплювали у отворах так, що жертва певний час потерпала від порушення кровообігу і болю в ліктях, а потім тихо помирала.
“Стілець відьми” залюбки використовувала австрійська інквізиція. Його оснащували шпильками, наручниками та залізними сидіннями, які розжарювалися.
З допомогою пристрою для тортур водою жертву змушували проковтнути велику кількість води, після чого били по надутому животу до смерті.
Біля “ганебного стовпа” мав змогу відтягнутися простий народ: прикутого до стовпа “бандита” гамселили, чим попало. 
Гарроту використовували в Іспанії та Португалії. Засудженого прив’язували до стовпа, в якому було просвердлено два отвори. Крізь них пропускали мотузку, затягнуту навколо шиї жертви. Кінці мотузки прив’язували до зігнутого потужного лука, відпускали його і таким чином затягували зашморг навколо шиї засудженого, поки той не вмирав. До речі, востаннє гарроту застосували не так уже й давно, у 1975 році.
Варварські методи покарання використовували також завдяки “хресту єретика”, “лежанки-решітки”, “пильнування колиски”, яка вимотувала нервову систему жертви до краю.
Подібна збірка засобів катувань на Тернопіллі є унікальною.
Світлана Клос,
Тернопільська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>