Якщо працював у шкідливих умовах…


Я все життя важко працював. Останні 28 років – водієм на великих автомобілях в дуже шкідливих умовах. Коли довелося йти на пільгову пенсію, виявилося, що у мене недостатньо стажу. Адже по закону працівнику в шкідливих умовах треба відпрацювати 12 років та 6 місяців. Чого ж у мене не получається піти на заслужений відпочинок раніше?
Микола КУХАРЧУК,
с. Полиці Володимирецького району
Рівненської області

Головне управління пенсійного фонду у Рівненській області повідомило,  що згідно із Законом України “Про пенсійне забезпечення”, чоловіки, зайняті повний робочий день на роботах зі шкідливими та важкими умовами праці, – за Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації мають право на пільгове пенсійне забезпечення після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців – на зазначених роботах.
Чоловікам, які мають не менше половини стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються зі зменшенням загальновстановленого пенсійного віку (60 років) на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи.
Основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. У випадках, коли в ній відсутні відомості, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, для підтвердження спеціального трудового стажу надаються уточнюючі довідки підприємств або організацій, чи їх правонаступників. У довідці має бути вказано: період роботи, що зараховується до спеціального стажу, професія або посада, характер виконуваної роботи, розділ, підрозділ, пункт, найменування списків, куди включається цей період роботи, первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана довідка.
Підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах, здійснюється комісіями з питань підтвердження стажу роботи, які створені при головних управліннях Пенсійного фонду в областях. Заяви про підтвердження стажу роботи подають до управлінь Пенсійного фонду за місцем проживання. До заяви необхідно додати, крім документів про стаж, заробітну плату та інших документів, в т.ч. виданих архівними установами, довідку з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців про ліквідацію підприємства, установи, організації без визначення правонаступника.
Таким чином, визначити право на пільгове пенсійне забезпечення органи пенсійного фонду можуть в разі представлення уточнюючих довідок, виданих підприємствами чи правонаступниками, а в разі ліквідації – довідки з Єдиного державного реєстру та відповідних архівних документів.
Підготувала Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>