«Вона – з декрету на роботу, а я – на звільнення?»

Я прийнята на роботу замість працівниці, яка пішла в декретну відпустку до досягнення дитиною трьох років. Чи можуть мене звільнити, якщо ця працівниця виходить на роботу?
Валентина, м. Луцьк

Відповідно до статті 18 Закону України “Про відпустки” після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Ця відпустка може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, та одним із прийомних батьків.
Відзначимо, що працівник, який має право на відпустку по догляду за дитиною, не обмежений у праві вийти з цієї відпустки в будь-який час та не обмежений у праві повторно піти в таку відпустку до досягнення дитиною відповідного віку.
Трудові відносини з людиною, яка приймається на так звану “декретну” посаду, носять строковий характер, оскільки вона приймається на роботу на період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, про що вказується у наказі про прийняття на роботу.
Працівник, який уклав строковий трудовий договір, по закінченні обумовленого строку підлягає звільненню.
Однак, якщо після закінчення строку трудового договору трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не вимагає їх припинення, дія цього договору вважається продовженою на невизначений строк. При цьому наступне звільнення працівника проводиться на загальних підставах.
Таким чином, після виходу працівниці з відпустки для догляду за дитиною, Вас можуть звільнити у зв’язку з закінченням строку трудового договору.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>